Велика част и задовољство је бити дио пројекта „КозАрс“ Међународног музичког фестивала. Као јавна установа Културни центар пружили смо свој максимум у организацији и реализацији фестивала. Као и увијек до сада увијек ћемо бити на располагању нашим умјетницима, ауторима и извођачима из сваког сегмента културе. Наш циљ и мисија презентовања и извођења културе више није везана само за простор Културног центра, него ћемо се трудити да и у нашим подручним домовима културе у Горњим Подградцима, Новој Тополи и Врбашкој представимо различите културне манифестације.

Упркос свим искушењима времена у којем се налазимо, Четврти међународни музички фестивал „КозАрс“ одржан је 1. и 2. октобра у Горњим Подградцима и Градишци.

Организатор је Удружење за развој културе „Скомрах“. Прве фестивалске вечери, публици је представљен први компакт-диск МПГ „Козара“ из Горњих Подградаца под називом „Ајмо браћо запјевати“ и њихов спот за истоимену пјесму која се налази на албуму. Ово дешавање уприличено је у склопу перформанса „ПерформАрс“ који је неизоставни дио КозАрс фестивала, а идеја је преиспитивање односа између савремености и традиције.

Године 2019, тема „ПерформАрса“ била је везана за град и урбаност, а ове године смо се „преселили“ на Козару, у Горње Подградце, гдје смо традицију руралног осавременили и овјековјечили компакт-диском.

Ипак, централно дешавање Фестивала, као и сваке године, био је концерт савремене музике „МодернАрс“, одржан 2. октобра у Малој сали Културног центра Градишка. Овом приликом изведена су дјела савремених аутора и одабране композиције које су писане по конкурсу фестивала.

Остварења Наде Лудвиг-Печар, Борислава Касагића, Ерланда фон Коха, Марка Каранфиловског, те Анђеле Милић (Србија), Џозефа Русоа (САД) и Чо Кин Фонга (Кина) извели су Милијана Костић (фагот), Нина Мартиновић (клавир), Никола Јевтић (саксофон) и Бојан Кртинић (кларинет).

Извођачи су композиције снимили за други компакт-диск Фестивала на којем ће се наћи дјела писана по конкурсу из 2019. и 2021. године.

Издавач ће, као и претходни пут, бити Унитед Солоистс из Швајцарске, а дигитално издање биће доступно путем неколико десетина онлајн платформи.