Новоосновано планинарско друштво „Трешњице“ у недјељу 29.08.2021. одржало је шетњу „У сусрет школи“ дугу петнаест километара од Мичија до Козаре и назад.

Чланови свих узраста имали су прилику да се упознају са природним љепотама Козаре кроз овај помало маргинализовани спорт, а који је итетако физички захтјеван и такођер изразито здрав, не само због физичке активности тијела, него и свјежег и чистог ваздуха којег планинари удишу док освајају врхове.

Подизање свијести људи о важности нажалост нарушеног односа човјека и природе као и подстицање дјеце и омладине да се баве физичком активношћу и проводе више времена у природном окружењу основни је циљ нашег планинарског друштва. Уређење и постављање туристичке сигнализације која не постоји на планинским путевима Козаре, за нас је такођер важан задатак на којем ћемо радити.

Ово је тек почетак. Поред шетње „У сусрет школи“ која би се традиционално одржавала сваке године задње недјеље мјесеца августа, планирамо организовати још три овакве традиционалне шетње: за Мали Божић, у доба цвијета трешње на релацији Карановац – Трешњице – Матавуљски млин – Суботића школа, „У сусрет распусту“ на релацији Карановац – Трешњице – Матавуљски млин – Суботића школа – врх Козаре Лисина. Документарни филм „Козарачко срце“ који говори о немилосрдно занемареним љепотама Козаре и Лубине тренутно је у завршним фазама припреме у продукцији Културног центра Градишка.