Културни центар Градишка je 23. јуна у склопу изложбе цртежа српског сликара Милића од Мачве угостио Душанку Суботић Хомен праунуку градишког пријератног проте Душана Суботића, епископа пакрачко-славонског Јована Ћулибрка, принцезу Јелисавету Карађорђевић, Тању Ђаковић, помоћницу министра просвјете и културе Републике Српске и Мају Гојковић, министарку културе и потпредсјеницу владе Србије која је отворила ову изложбу.

Изложбу чини тридесетак цртежа Лепенског вира који указује на традицију изгубљене цивилизације, насталих шездесетих година, рађених у оловци и тушу. Већина радова су из приватне збирке Душанке Суботић Хомен, те они представљају велико културно богатство српског народа.

Свака слика казује нешто о историји српског народа. Косовски бој, селидба с’ Косова, чарме око Босне, Милешева. Све је то дио наше српске историје. – Казала је Душанка Суботић Хомен.

Он је био нешто посебно за све нас, јер се храбро у оним временима комунизма бавио темама којима нам је некада било забрањивано да се њима бавимо, али ни данас није много другачије, а то је да широм отворених очију примјећујемо колико је страдао и колико страда српски народ, гдје год да се ми налазимо. – Изјавила је Маја Гојковић, министарка културе и потпредсједница владе Србије.

Министарство просвјете и кутлтуре Републике Српске изузетно цијени и подржава изложбе оваквог карактера, нарочито сарадњу иституција Републике Српске и Републике Србије, јер управо те активности доприносе ширењу сазнања ових у географском погледу можда малих, али у историјско-културолошком погледу огромних простора. – Излавила је Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске.

Директор Културног центра Градишка, Жељко Благојевић, нашим гостима представио је пројекте Културног центра као што су: „Градишко прољеће“, просветитељска изложба „Школа креативног писања“, „Ствараоци о стварању“, „Читање писања“, документарно-историјски филм „Голгота козарачког дјетета“, „Пиши писмо дједа мразу“ и спот за пјесму Дамјане Даце Благојевић – „Љубави у великом граду“.

Изложба је отворена од 23. јуна у трајању до 6. јула 2021. године.