Двадесети Међународни сајам колекционарства и антиквитета “Денариус 2021” Градишка одржан је данас на платоу испред Културног центра Градиска. Сајам је отворио господин Бојан Вујиновић.

Предсједник Удружења колекционара љубитеља историје “Денариус” Ален Мешић рекао је да је сајам ове године организован у сарадњи са Управом града Градишка и “Олдтајмер клубом“ Градишка.

“Своје колекције на сајму је изложило око 40 излагача из БиХ, Србије, Хрватске и Словеније међу којима је и подмладак Денариуса, а ми смо данас организовали и радионице за дјецу са циљем да им приближимо културну баштину како би је они сутра могли његовати и чувати”, рекао је Мешић.

Невен Сакан из Градишке је колекционар минијатурних возила. Љубав према аутомобилизму која у њему живи још од дјетињства нагнала га је да се почне бавити овим хобијем којим се бави већ петнаест година. Ово за њега представља начин да сачува успомену на возила која више немамо прилику видити на путевима. Његова колекција броји између двјестопедест и тристо модела.

Исмет Исаковић из Зенице има разноврсну колекцију у којој се могу пронаћи старе новчанице, кованице, бонови, милитарија, џепни сатови, стрипови, иконе, али и многи други вриједни антиквитети. Радује га то што се све полако враћа у своје нормалне токове као прије почетка пендемије корона вируса и што овдје на сајму у Градишци види доста својих суграђана из Зенице.

Бранислав Гаврић из Дервенте додаје како је дружење са људима кроз размјену предмета и овакве догађаје оно што га највише мотивише да се бави овим хобијем.