Ученици IX 3 ОШ “Васа Чубриловић“ у пратњи наставника Милована Чикића, посјетили су изложбу фотографија Универзитетског фото кино клуба Бањалука, која је прије неколико дана отворена у Културном центару Градишка.


Том приликом, директор Културног центра Жељко Благојевић у својству домаћина, приближио је ученицима све чари фотографије као једне од форми умјетничког изражавања.
Говорио им је о значају фотографије као основе за употпуњавање информација и свега онога што Културни центар ради.


-Са лијепом фотографијом привлачите пажњу и она помаже много у пласирању информација. Лијепу фотографију треба учити, тако што вјежбаш јер нико се није родио као свезналица. А учити треба вјежбајући, покушавајући надмашити себе, истакао је Благојевић. Он је нагласио да млади данас уз помоћ телефона могу вјежбати и усавршавати се у овој умјетничкој области, тако што ће унијети више осјећаја, те на тај начин доћи до квалитетније фотографије.


Након изложбе фотографија, Благојевић је ученицима представио и изложбену поставку о животу и достигнућима Милутина Миланковића, која је такође, прошле седмице отворена у изложбеном простору Културног центра.


Он је укратко ученицима приближио фасцинантну Милaнковићеву биографију истичући да је он први доктор техничких наука, грађевински инжењер, академик, професор Београдског универзитета, потпредсједник Српске академије науке и умјетности. Научник који је математички објаснио настанак ледених доба, творац нове методологије у климатологији, аутор најпрецизнијег астрономског календара и као такав по свјетским мјерилима признат као један од великана науке 20. вијека.

Говорећи о Миланковићу, Благојевић је ученицима поручио да је проучавањем биографије овог научника обогаћују своју општу културу, што је предуслов квалитетније комуникације у свакодневном животу.
Још једном је позвао суграђане свих генерација да у друштву породице или пријатеља посјете изложбу о Милутину Миланковићу као и изложбену поставку фотографија Универзитетског фото кино клуба из Бањалуке.
Благојевић је искористио прилику да ученике упозна и са новим пројекатом Културног центра под називом „ Сриједа-дан науке и просвјете у Културном центу“, гдје ће најмлађима покушати приближити науку кроз биографије познатих људи из свијета науке, који су оставили неизбрисив траг и унаприједили нашу цивилизацију и потврдили себе.


-Овим пројектом Културни центар ће нашој дјеци сваког мјесеца пружати квалитетне, стимулативне, педагошке, васпитне и креативне садржаје, истакао је Благојевић.


Благојевић је поручио да је циљ новог пројекта Културног центар да на занимљив начин приближи науку дјеци, и покуша идентификовати оне који су надарени или имају сколности према науци .