Oтворена изложба фотографија Универзитетског фото кино клуба Бањалука

У Изложбеном салону Културног центра у Градишци синоћ је отворена Клупска изложба фотографија Универзитетског-фото кино клуба из Бањалуке.


Ријеч је о интересантној, разноврсној и квалитетној изложбеној поставци коју чини 80 фотографија 28 аутора .
Изложбу је отворио директор Културног центра Жељко Благојевић, који је том приликом рекао да захваљујући сарадњи са Универзитетским фото кино клубом из Бањалуке, Културни центар пружа прилику градишкој публици да у наредних неколико дана ужива у врхунским фотографијама.


-Амбијент нашег Изложбеног салон који од вечерас красе ове изванредне фотографије, употпунили смо цвијећем и укрсним биљем који смо гајили у протеклом периоду у нашим окружењу, чиме смо ову вече учинили још бајковитијом, казао је Благојевић.
Он је истакао значај и важност фотографије у данашњем времену доминације друштвених мрежа и модерних технололгија, наводећи да Културни центар Градишка путем званичног фејсбук профила, а уз помоћ врхунске фотографије успјешно комуницира са људима, шаље поруке, позивa, обликује и ствара јачи проток информација до крајњег корисника .
Предсједник Универзитетског фото кино клуба Драган Проло , истиче да је ријеч о традиционалној изложби, која није жирирана, већ која представља радове њихових аутора са циљем популаризације фотографије у БиХ и Републици Српској.
-Универзитетски фото кино клуб један је од најутицајнијих и најуспјешнијих клубова у региону. Настојимо да са овом изложбом у свакој средини потакнемо људе на креативност, интерес за фотографију и помогнемо да науче нешто више о умјетничкој фотографији, јер за добру фотографију није довољно само да купите апарат, усликате и поставите на друштвене мреже. Треба да знамо да фотографија није настала оног тренутка када смо купили апарат, већ да морамо изучити многе ствари, како бисмо изградили свој стил и начин дјеловања у фотографији, истиче Проло.
Према његовим ријечима у Клубу је тренутно активно 30 аутора.
-Направили смо мини серије, гдје се сваки аутор представио са три фотографије које су прошле године на изложбама широм свијета имале много успјеха и освајале награде, навео је Проло.
Он је истакао да су на Међународној изложби у Куманову били најуспјешнији фото кино клуб, гдје је њихових 11 аутора освојило 20 награда.


-Ми његујемо фотографију једног тренутка, која не подлијеже много фото-шопу, то су углавном изворне фотографије са веома мало накнадне обраде. Све се дешава само једним кликом и као такви наши аутори су препознати на међународним салонима гдје доминирају и освајају нагреде.


Један од аутора чије су се фотографије нашле на овој изложби је и Милена Ерцег из Градишке.
Ерцегова каже да љубав према фотографији гаји од дјетињства , јер је већ у основној школи била члан фотографске секције.


Поред велике љубави, Ерцегова каже да је за успјех важна и едукација, те да је о фотографији много научила у Фото кино клубу, тачније од предсједника Драгана Пролета који је најзаслужнији за њен напредак у свијету фотографије.


До сада је освојила преко 30 награда за своје радове на домаћим и међународним изложбама, а како каже највише воли да фотографише портрете.


-Вечерас се представљам са три фотографије, од којих је једна награђена чак седам пута. За сљедећу годину планирам да одржим самосталну изложбу фотографија у Културном центру Градишка, гдје ће публика моћи поближе да се упозна са мојим стваралаштвом, истакла је Ерцегова.


Изложба фотографија Универзитетског фото кино клуба отворена је до 11.септембра.