У Културном центру Градишка синоћ је свечано отворена изложба посвећена Милутину Миланковићу, једном од највећих научника 20. вијека. Поставку чини 28 банера гдје су на илустрован и ефектан начин представљени живот и достигнућа Милутина Миланковића Србина из Даља и” путника кроз васиону и вијекове”.

Изложбу је организовао Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Културним центром Градишка, поводом 140 година од рођења Милутина Миланковића .


Директор Културног центра Жељко Благојевић изразио је задовољство што караван изложбе о Миланковићу креће управо из Градишке, одакле ће свој пут наставити широм Републике Српске.


-Након изложбе о Николи Тесли ,нашим суграђаним представљамо још једног великог научника Милутина Миланковића. Ова изложба својеврсни је увод у сљедећи пројекат Културног центра ,под називом „ Сриједа-дан науке и просвјете у Културном центру“, гдје ћемо најмлађима покушати приближити науку, рушити предрасуде и митове о научницима као такозваним „штреберима“ са великим наочалама. Кроз биографије познатих људи из свијета науке, који су оставили неизбрисив траг и унаприједили нашу цивилизацију и потврдили себе, желимо да дјеци и младим приближимо те значајне људе, који су као и сва обична радознала дјеца, пролазила различите развојне путеве и достигли највеће успјехе, истакао је Благојевић.
Благојевић је навео да је циљ новог пројекта Културног центра да на занимљив начин приближи науку дјеци, да помогне развој дјеце и покуша идентификовати оне који су надарени или имају одређену склности према одређеној науци или научној области.
Благојевић је нагласио да ће упутити позив свим школама са подручја Градишке да организују посјету својих ученика овој изложби.
– Користим прилику да позовем све родитеље да са својом дјецом прошетају до Културног центра и заједно погледају изложбу од достигнућима једног од наших највећих научника,Милутина Миланковића, поручио је Благојевић.
Љубиша Пашић, секретар Савеза иноватора рекао је да Савез иноватора Републике Српске поводом 140 година од рођења Милутина Миланковића и 110 година од његовог доласка на Београдски универзитет организује изложбу на којој су представљена дјела и достигнућа овог великог научника.
– Радује нас чињеница што је Културни центар са задовољством прихватио нашу изложбу и што наш караваном изложбе о Миланковићу креће управо из Градишке, а завршава се у јуну 2020.године у Школском центру „Милутин Миланковић“ у Милићима,истакао је Пашић.
Пашић је нагласио да се на нашим просторима мало зна о Миланковићу, те да је он нажалост, заборављен и запостављен, док су његова достигнућа и дјела сваким даном све већа.
-Миланковић је један од нацитиранијих свјетских научника, а поред Тесле и Пупина један од наших највећих научника. Његово дјело осунчања планете Земље,чији принцип важи и за све остале планете Сунчевог система, највеће је научно дјело код Срба у 20.вијеку, а сматра се и једним од двадесет највећи научних достигнућа прошлог вијека, објаснио је Пашић.


Пашић је додао да је поставка о Миланковићу својеврсна илустрована читанка која приказује његов живот и најважнија научна достигнућа, која треба да инспирише и подстакне младе људе, да истражују и изучавају научна достигнућа Милутина Миланковића и на крају да се се баве науком.


Изложби је присуствовао и замјеника Генералног секретара владе РС, Марко Шукало који је овом приликом истакао да се план рада Владе РС поклапа са планом и радом Савеза иноватора РС, те да Влада помаже рад иноватора и организовање изложби оваквог типа чији је циљ учење о велики српским научницима свјетског гласа, какав је и Милутин Миланковић.


Изложба „Миланковић“ отворена је у Културном центру Градишка наредних 15 дана.