Бајрамски концерт одржан у Културном центру Градишка

У организацији Исламске заједнице у БиХ, Меџлис Исламске заједнице Градишка у петак, 7. јуна у великој сали Културног центра одржан је традиционални Бајрамски концерт на којем су наступили чланови Хора “Рејјан” из Сарајева.
На почетку свечаности поводом Бајрама, присутнима су се обратили, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Босанска Градишка Зејнил ефендија Латифовић и муфтија бањалучки мр. Нусрет еф. Абдибеговић, који су свим вјерницима исламске вјероисповјести честитали Бајрам.
-Бајрами су дани радости и весеља,а нас посебно радује што имамо могућност да у Културном центру вечерас организујемо Бајрамски концерт, који прераста у традицију, уз помоћ и сарадњу локалне заједнце и Културног центра. Градишка на посебан начин доживљава и прославља Бајрам и надамо се да ће тако бити и убудуће ,рекао је Латифовић.
Подсјећамо, да уназад неколико година Меџлис Исламске заједнице Градишка и ЈУ “Културни центар”имају одличну сарадњу, те су заједничким снагама реализовали неколико успјешних пројеката . Између осталог организовали су пројекат:Подаримо дјеци здрав осмијех”,,у оквиру ког је 250 малишана имало бесплатан стоматолошки преглед уз културно- забавни програм. Исламска заједница Градишка помогла је у Међународно дружење дјеце и омладини са потешкоћама у развоју “Сви смо ми дио вас”, даровала цвијеће Културном центру за љепши град, подржала реализацију програмских садржаја за дјецу, а сваке године успјешно сарађују на реализацији “Бајрамског концерта“.
Латифовић је истакао да је веома важно да се грађани Градишке окупљају на једном мјесту, не само Бошњаци, Муслимани, него и припадни других националности и вјероисповјести.
-Овај свијет је као једна предивна башта препуна цвијећа и управо та љепота се огледа у њеној шароликости и различитости, тако смо и ми, људи попут цвијећа лијепи, мирисни, а различити. Вечерашња порука је да требамо бити попут цвијећа, без обзира на вјерску припадност, групације или опредјељења, да једни другима помажемо и увијек будемо при руци, једном ријечју да будемо људи, поручио је Латифовић.
Више од сат времена бројна публика уживала је у духовним пјесмама илахија и касида, али и незаобилазним севдалинкама у извођењу врхунских музичара и пјевача хора „Рејјан“.
Члан хора “Рејјан“ и предсједник Удружења за промоцију мултикултуралности Ријад Имамовић, истакао је да у у оквиру њихово Удружења, већ 13 година активно дијелује овај хор који изводи духовне пјесме које говоре о Богу и великанима Ислама и традиционалне севдалинке.
-Велико ми је задовољство што наступамо у Градишци, на позив нашег пријатеља Зејнила и што смо у могућности да се дружимо са овим добрим људима и да им пјесмом и музиком увеличамо прославу Бајрама.
Овом приликом, Имамовић је , захвалио директору Културног центра Жељку Благојевићу на срдачној добродошлици и помоћи у организацији њиховог наступа.
У Градишци смо заиста осјетили да има суживота и разумијевања међу два народа и посебно смо срећни због тога, рекао је Имамовић.
Поред хора „Рејјан“ ,публици су се представили и чланови КУД-а „Бехар“ из Дубрава, који су на крају концерта, присутне подигли на ноге, те сви заједно одиграли коло.
Бајрамском концерту присуствовала је замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић, предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић ,те бројни Градишчани исламске вјероисповјести.