Манифестацијом „Аплауз, молим“ свечано завршен Фестивал „Градишко прољеће“

На манифестацији „Аплуз, молим“,која је јуче одржана у препуној сали Културног центра, уручене су награде побједницима литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа општине Градишка,чиме је завршен Фестивал „Градишко прољеће 2019“.
Подсјећамо да је 21. марта, на Свјетски дан поезије у организацији ЈУ “Културни центар“ Градишка почео је други по реду Фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“ у оквиру ког је отворен истоимени литерарни конкурс .
На овогодишњи конкурс, који је завршен крајм протеклог мјесеца пристигло је 120 литерарних радова, чији су аутори талентовани основци и средњошколаци са подручја општине Градишка.
За оцјењивање литерарних радова био је задужен стручни жири у саставу: књижевник Радо Димитријевић, наставница српског језика Мирјана Вукота и наставница српског језика Љиљана Кнежевић. Поред избора најбољих радова , стручни жири је извршио селекцију пристиглих текстова, који су објављени у збирци „Први кораци“ у издању Културног центра Градишка. Овом приликом,предсједник стручног жирија,угледни градишки књижевник Радо Димитријевић публици је представио збирку „Први кораци“ и честитао свима учесницима конкурса, а посебно награђенима, истичући да је конкуренција била јака, јер су радови били изузетно квалитетни.
Директор Културног центра Жељко Благојевић у друштву предсједника жирија Раде Димитријевића уручио је новчане награде и дипломе побједницима конкурса„Градишко прољеће“. Благојевић је честитао побједницима ,те ауторима чији су радови одабрани и објављени у збирци „Први кораци“, али и свим осталим учесницима, уз поруку да је јако поносан на све њих и жељу да и даље пишу ,буду срећни и успјешни.
Најбоље од најбољих, градишке вуковце ,Благојевић је и ове године наградио годишњим пропусницама за све програмске садржаје Културног центра и са по једним примјерком књиге „Први кораци“. Поред вуковаца, дипломе и књиге уручене су свим учесницима овогодишњег литерарног конкурса.
– Фестивал „Градишко прољеће“ ,који је почео 21. марта, у оквиру ког смо расписали литерарни конкурс, данас свечано затварамо манифестацијом „Аплауз, молим“.На конкурс је пристигло 120 радова, које је наш стручни жири селектовао ,те смо одабране радове објавили у другој збирци поезије и прозе „Први кораци“ у издању Културног центра, и тако постали бесмртни. Почетак Фестивала обиљежила је заједничка садња дрвета испред Културног центра у којој су учествовали наши мали писци и дјеца са Дауновим синдромом ,чиме смо такође,постали бесмртни. Данас са поносом представљамо још један бесмртни траг нашег Фестивала у збирци одабраних дјечији радова, наставили смо други циклус Школе креативног писања, наградили наше вуковце, уручили награде у категорији поезије и прозе али и дипломе свим учесницима, који су послали своје радове на наш конкурс, истакао је Благојевић.
Благојевић је закључио да Манифестација „Градишко прољеће“ по свом садржају добија епитет посебне манифестације на коју је Културни центар јако поносан.
У категорији поезије, прву награду освојила је Татјана Клинцов , друга награда припала је Кристини Милутин и Жељку Суботићу, а трећа Саши Голићу, док је у категорији прозе првонаграђена Кристина Милутин, другонаграђена Теодора Угреновић и трећенаграђена Михаела Голић.
Специјални гости манифестације “Аплауз, молим“ били су : пјесник Тоде Николетић, популарни дјечији аниматор Пеђолино и чудо од дјетета, слијепи ,аутистични дјечак Денис Барта, побједник „Суперталента“.
Пјесник Тоде Николетић имао је само ријечи хвале за манифестацију „Аплауз молим“ и Фестивал Градишко прољеће ,истичући да су то програми које треба подржати, јер дјеци дају могућност да се искажу у разним врстама умјетност.
Хуманост и емпатија обиљежили су и ову манифестацију Културног центра. Награђени ,Жељко Суботић, своју новчану награду у износу од 100 КМ даровао је Удружењу за помоће МНРЛ Градишка,а све присутне одушевио је хумани чин Дениса Барте и његових родитеља, који су хонорар за наступ на манифестацији ,такође даровали поменутом удружењу.
Манифестацији „Аплауз ,молим“ присуствовало је преко 700 ученика и наставника из градишких основних и средњих школа.
У оквиру манифестације „Аплауз, молим“ у градском парку одржана је и плесна интерактивна радионица Плесног клуба „Флеш“ из Бањалуке.