3. Међународни музички фестивал „КозАрс“ од 18. до 20. јула у Градишци.

У организацији Удружења за развој културе „Скомрах“ у Градишци ће од 18. до 20. јула бити одржан трећи по реду Међународни музички фестивал „Козарс“.
Руководство ЈУ „Културни центар“ и ове године одлучило је да свим расположивим капацитетима помогне организатору у реализацији овог престижног Фестивала ,који прераста у традиционалну културну манифестацију града Градишка.
Тим поводом, јуче је одржан радни састанак директора Културног центра Жељка Благојевића и предсједника Удружења „Скомрах“ Жељка Галоње.
Галоња је овом приликом захвалио директору на безрезервној подршици Културног центра , који је ове године један од главних спонзора и пратилаца Фестивала „Козарс“.
Галоња је истакао да су приредили богат програмски садржај који ће градишкој публици бити презентован током три дана Фестивала.
-Фестивал „Козарс“ отвориће популарни глумаци Небојша Миловановић са својим пратећим бендом, на љетној позорници Вијећнице поред ријеке Саве. Други дан одржаће се мултимедијални перформанс “КонТекст“ и трибина „Компарс“ у којој учествују композитори, музиколози и људи из свијета науке који ће говорити о Козари, а Фестивал ће завршити концертом умјетничке музике у Културном центру, рекао је Галоња.
Он је истакао да трећи и уједно завршни дан представља круну Фестивала, када ће се у концертној сали Културног центра са почетком у 20 часова одржати концерт умјетничке музике писане на тему „Козара“ у извођењу кмерног трија „МодерАрс“из Београда.
-Прије завршног концерт у Културном центру представићемо први СД под називом „КозАрс“ који је издала дискографсака кућа „United Soloists“ из Швајцарске и часопис радова „Козара кроз, звук, ријеч и слику“. О часопису ће говорити организатори Фестивала: Радост Галоња Кртинић , Бојан Кртинић и гости, истакао је Галоња.
Према Галоњиним ријечима, циљ овог Фестивала је буђење свијести о Козари.
-Мој циљ је да Козара буде духовни мост преко којег ће долазити добронамјерни, насмијани људи који ће промишљати и писати о Козари звучно, књижевни или историјски. О ономe како је било прије, а како је данас, навео је Галоња, додајући да смо свједоци ревизије историје, јер поједини историчари данас покушавију да умање страдање Козарчана у Другом свјетском рату.
-Ми кроз умјетност покушавамо достићи истину, истину која има двије стране, да једноставно спознамо и једну и другу,закључио је Галоња.
Галоња је овом приликом позвао Градишчане да својим присуством увеличају трећи по реду Фестивал „КозАрс“.
Подсјећамо, Пројекат Међународног музичког фестивала „КозАрс” конципиран је као музички догађај извођачко-едукативног карактера, који је до сада одржан два пута 2017. и 2018. године у Градишци. Организатори Фестивала су Жељко Галоња предсједник Удружења за развој културе „Скомрах“, Радост Галоња Кртинић умјетничка директорка и Бојан Кртинић организатор и координатор извођачко-едукативних дешавања.