ОДРЖАНО ДРУГО МЕЂУНАРОДНО ДРУЖЕЊЕ ДЈЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ СА ПОТЕШКОЋАМА У РАЗВОЈУ

Протеклог викенда, у Доњим Подградцима код Градишке одржано је Друго међународно дружење дјеце и омладине са потешкоћама у развоју ,које је окупило преко 2400 дјеце и родитеље из 107 градова са простора Македоније, Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније, Републике Српске и Федерације БиХ. Организатор дводневне манифестације која је одржана под мотом „Сви смо ми дио вас“ било је Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишка.


-Ове године угостили смо преко 2400 учесника, дјеце и омладине са потешкоћама у развоју као и њихове родитеље, да покажемо да границе не постоје када су наша дјеца у питању и да пошаљемо поруку да смо “Сви ми дио вас”. Захваљујући несебсебичној подршци градске управе, бројних пријатеља и људи великог срца успјели смо остварити свој циљ и донијети осмијех на лица наше дјеце, рекао је организатор манифестације и предсједник Удружења за помоћ ментално недоволјно развијеним лицима Градишка Драгослав Шиник. Шиник је нагласио да ова манифестација има велики значај за све родитеље дјеце са посебним потребама, јер им пружа прилику да се упознају, размјене искуства и дају једни другима подршку. У оквиру програма манифестације ”Сви смо ми,дио вас” одржан је и округли сто на тему “ Подршка становања лицима са потешкоћама у развоју и запошљавање лица са инвалидитетом” на којем су говорили стручњаци из Србије, Хрватске и БиХ.


У организацији и реализацији ове хвале вриједне манифестације другу годину за редом, активно, са свим својим ресурсима и капацитетима, учествовала је и ЈУ “Културни центар” Градишка.


–Желимо да ова манифестација, свим нашим гостима, а првенстевено дјеци са потешкоћама у развоју остане у лијепом сјећању. Потрудили смо се да им организујемо различите забавне садржаје, између осталог омогућили смо им вожњу у кочији, вожњу на моторима, дружење са дјечијим аниматором Бобаном Фазонком и његовим пријатељима, различите спортске радионице уз наравно много музике, пјесме и игре. Првог дана манифестације малишане су били у прилици да изблиза виде прави хеликоптер, што их је посебно одушевило рекао је директор Културног центра и предсједник Управног одбора УМНРЛ Градишка, Жељко Благојевић .
Благојевић је нагласио да је манифестација“Сви смо ми дио вас“ прилика да се укаже на проблеме и потешкоће са којим се свакодневно сусрећу особе са сметњама у развоју и њихове породице, а свим осталим порука колико требају бити захвални и срећни што су здрави.


Манифестацију „Сви смо ми дио вас” отворио је предсједник Скупштине града Градишка, Миленко Павловић, који је том приликом истакао да локална заједница годинама подржава рад УМНРЛ и да ће тако бити и у будућности.


У оквиру дводневне манифестације “Сви смо ми дио вас“ уприличен је пригодан културно-забавни програм у којем су , између осталих, учествовали: културно -умјетничка друштва “Бехар” из Дубрава, “Мирково коло” из Врбашке и “Але Обић” из Градишке, као и локални музички састави .

Подршку и помоћ у реализацији Међународног дружења дјеце и омладине са потешкоћама у развоју, пружили су: градска управа, бројне јавне установе, предузећа, привредници, удружења, организације и појединци са подручја града Градишка.