Поводом обиљежавања 24. априла, Дана града Градишка синоћ је у великој сали Културног центра одржана Свечана академија.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је остварен сан да Градишка постане град.

-Статус града нам даје за задатак и додатну енергију да градимо Градишку по мјери грађана и привредника и да се трудимо да за одређени период Градишка добије изглед средњоевропског града који ће бити ту на самој граници, на вратима Републике Српске и БиХ. Да искористимо ту позицију . Да наставимо инфраструктурну изградњу и привредни развој, јер суштина су нова радна мјеста, а то можемо уз помоћ Предсједника и Владе РС, чију смо подршку имали у претходном периоду,истако је Аџић. Свечаној академији присуствовао је премијер Републике Српске Радован Вишковић који је том приликом честитао свим грађанима рођендан града Градишка и дан ослобођења у Другом свјетском рату.


-Влада је у претходном периоду значајно помагала развој Градишке и тако ћемо наставити, јер је ово битна дестинација за Републику Српску, с обзиром на то да се налази на вратима Европске уније. Тај потенцијал треба искористити. Сматрам да Градишка има перспективу и да ће градоначелник и сви они људи који воде овај град искористити своју позицију и у наредном периоду допринијети њеном још већем развоју,истакао је Вишковић
На Свечаној академији додијељене су награде и признања заслужним грађанима Градишке . Признања су добитницима уручили градоначелник Зоран Аџић и предсједник Скупштине град Градишка Миленко Павловић.
Повеље града Градишка додијељене су: Николи Крагуљу за изузетан допринос у развоју Градишке и прим.др Зорану Поповићу за изузетан допринос у области здравства.


Захвалнице града Градишка додијељене су: Фабрици сточне хране “Фармофит”, предузећу ”Тикт мануфактра” и Зинети Хотић за постигнуте резултате у области привреде, Кајак кану клубу “Сава”, Бобани Латинчић Козић за постигнуте резултате у области спорта, Мирославу Стојнићу за изузетне заслуге у области хуманитарног и добротворног рада и Слободану Борјановићу за изузетне заслуге у области новинарства.


У богатом културно-умјетничком програму учествовали су: Градски хор „Лира“ под диригентском палицом Мирјам Марковић, ученица Музичке школе „Бранко Смиљанић“ Ива Ристић, споранистица Албина Смајловић, пијаниста Динко Благојевић и глумци Градског позоришта Градишка.


Свечаној академији присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници министрстава у Влади РС, , градоначелници и начелници градова и општина РС, представници вјерских конфесија, представници Субнор-а и Борачке организације Градишка, представници друштвеног, културног и привредног живота Градишка и бројни други грађани.


У оквиру обиљежавања Дана града Градишке на љетној позорници Културног центра u синоћ је одржан и спектакуларни концерт Дејана Петровића и “Биг бенда” који је окупио велики број грађана Градишке.