У градишком Културном центру синоћ је одржана промоција књиге „Споменко и Озрен“ аутора Миле Савића из Бањалуке.
Kњига „Споменко и Озрен“,говори о животу и смрти дјечака Споменка Гостића (14), најмлађег погинулог српског борца у протеклом Oдбрамбено-отаџбинском рату, али и огромној љубави тог дјечака према планини Озрен и родном селу.
Аутор Миле Савић је о Гостићу, његовом животу и погибији прије неколико година снимио је врло запажен документарни филм „Споменко на вјечној стражи“, чије је дио синоћ приказан на промоцији у Градишци.
Савић каже да је књигу објавио поводом 26. година од погибије Гостића , 20. марта 1993, у његовом селу на Озрену.

– Књига је биографска хроника која говори о животу и смрти храброг дјечака Споменка Гостића , о његовој великој љубави према планини и родном селу, али и традицији и обичајима становника Озрена осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека, рекао је Савић.
Савић је истакао да је циљ књиге и филма да Споменко не оде у заборавав и да о храбрости овог дјечака читају сва будућа покољења.
-Иако ова књига говори о рату, она има дубоку антиратну поруку за све људе али првенствено за млађе генерације, које поучени Споменковим страдањем, као и страдање други младића у протеклом рату, никада више не дозволе да дође до рата, нагласио је Савић.
Савић је истакао да су у току припреме за изградња кип споменика Споменку Гостићу, који ће бити изграђен у порти манастира на Озрену, као и да је сав приход од продаје књиге „Споменко и Озрен“ намијењен за изградњу тог споменика.
– Циљ књиге и документарног филма, али и мене као аутора јесте да се на овај начин одужимо храбром дјечаку Споменку Гостићу и да не останемо друштво које не брине о својим херојима, закључио је Савић .
Књига „Споменко и Озрен“ поред Градишке представљена је у Бањалуцу и Петрову, а у наредном периоду биће представљена и у другим градовима Републике Српске, Србије, дијаспоре и Руске Федерације.