У организацији ЈУ „Културни центар“ и Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицама, у Градишци је јуче низом активности обиљежен Дан особа са Дауновим синдромом и Свјетски дан позије, чиме је отворен Други фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“.
Програм обиљежавања Дана особа са Дауновим синдромом почео је окупљањем грађана у центру града, након чега је услиједила заједничка шетња до Културног центра Градишка. У заједничкој шетњи учествовала су дјеца са Дауновим синдромо и потешкоћама у развоју, њихови родитељи и пријатељи , а подршку су им дали и полазници градишких вртића, као и представници Културног центра Градишка.
Заједничка шетња је завршена пред Културним центром, гдје је за све учеснике организовано свечано пуштање балона. Након тога, у малој сали Културног центра уприличен је забавни програм у којем су наступили: изванредни Звонко Фазонко са пријатељима маскотама из цртаних филмова, дјечији хор „Врапчићи“ и новооснована група градишког Дневног центра „Фрајери“, који су се први пут представили бројној публици.
По завршетку програма, малишани са Дауновим синдромом и потешкоћама у развоју уз помоћ полазника „Школе креативног писања“ и представника Културног центра симболичино су посадили дрво липе у кругу Културног центра Градишка.
У оквиру првог дана фестивала „Градишко прољеће“ директор Културног центар Жељко Благојевић прогласио је отвореним истоимени литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа општине Градишка, који ће трајати до 15.маја ове године.
Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић истакао је обиљежавањем дана особа са Дауновим синдромом у оквиру Фестивала „Градишко прољеће“ покушај да се укаже на потешкоће са којим се свакодневно сусрећу особе са сметњама у развоју и њихове породице, а свим остали суграђанима, колико требају бити захвални и срећни што су здрави.
-Циљ нам је да овим програмо приближимо осјећаје болесног и здравог човјека, да људи спознају колика је срећа бити здрав. Уједно желимо да дјеца пишу на наш литерарни конкурс, инспирисани осјећајем среће што су здрави. Да дјеца и породица спознају колико значи здравље, које често узимамо као нешто што се подразумијева и колико здравље треба да нас чини срећним. Желимо да дјеца што више пишу , да их анимирамо за то уз помоћ пјесника и афирмисаних писаца, да се јаве на наш конкурс. Желимо да оставимо траг, да постанемо бесмртни, јер само путем књиге, оног што је записано, може се постати бесмртан, нагласио је Благојевић.

Благојевић је објаснио да ће у оквиру овогодишњег Фестивала поезије и прозе „Градишко прољеће“, поред истоименог литераног конкурса за ученике основних и средњих школа, Културни центар организовати бројне активности и програмске садржаје,а између осталог: посјету ученицима основних и средњих школа и анимирање исти за учешће на конкурсу „Градишко прољеће“, представљање жирија који ће оцјењивати овогодишње радове, наставак другог циклуса „ Школе креативног писања“ и дружење полазника са гостујућим предавачима, Љетни салон књиге и завршну приредбу „Аплауз ,молим“.
Предсједник УМНРЛ Градишка Шиник Драгослав захвалио је Културном центру и цијелом граду, свима коју су подржали и помогли обиљежавање Дана особа са Дауновим синдромом у Градишци, те удружењима из Бањалуке, Приједора и Лакташа, који су са својим чланови дошли да учествују у овој манифестацији.
-Жеља нам је да овај догађај поставне традиција у нашем граду, да се што више људи из наше локалне заједнице укључи у ову манифестацију. У нашем Удружењу тренутно има 12 дјеце са Дауновим синдромом и свима њима ,као и осталој дјеци нашег удружења, много значи овај догађај, да су у центру пажње и да неко мисли и на њих, нагласио је Шиник.
Шиник је овом приликом рекао да је у току припрема за Друго међународно дружење дјеце и омладине са потешкоћама у развоју, које ће се одржати у 11. и 12. маја у Доњим Подградцима под мотом „Сви смо ми дио вас“ у организацији Удружења МНРЛ Градишка.
-Ријеч је о највећој манифестацији за дјецу и омладину са потешкоћама у развоју на подручју цијеле Европе. Очекујемо преко 2500 породица из преко 100 градова цијелог региона, нагласио је је Шиник.
-Фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“ траје до 5. јуна, када ће у Културном центру бити одржана велика завршна манифестација „Аплауз, молим“ као круна овогодишњег фестивала, на којој ће бити одржано свечано проглашење побједника конкурса „Градишко прољеће 2019“ , додјела награда и диплома, те представљена нова збирка одабраних литерарних радова са овогодишњег конкурса.