Протеклог викенда, у Цернику одржана је манифестација „Сачувајмо старе сорте -Церник 2019“ у организацији Удружења виноградара и воћара Церник.
У овој хвале вриједној манифестацији учествовали су бројни произвођaчи и чувари старих сорта воћа, поврћа и цвијећа из Хрватске, Њемачке, Србије, Словеније и БиХ, те еминентни стручњаци из поменутих земаља, који су одржали предавање о значају и важности очувања старих сорти.
Ова манифестацији се огледала у размијени племки (*калема) старих сорти воћа и сјемена поврћа и цвијећа. Том приликом, свим учесницима и посјетиоцима представљене су старе аутохтоне сорте воћа и поврћа. Манифестација је одисала ентузијазмом, љубављу и топлом људском испуњеношћу идејом очувања и његовања ове врсте природног богатства, која је у овом дијелу нама комшијске Западне Славоније присутна. На манифестацији регистровано је преко стотину старих сорти различитих јабука, крушака и готово свих старих сорти повртних култура.
У оквиру манифестације „Сачувајмо старе сорте – Церник 2019“ , Удружење виноградара и воћара Церник даривало је саднице старих сорти воћа за дванаест основних и једну средњу школу, са циљем да потакну и најмлађе на сарадњу и чување тог традиционалног блага, воћа ,поврћа и винове лозе.
Поред многобројних савјета и упутстава везаних за старе сорте, посјетиоци манифестацији сазнали су и мало познате чињенице и занимљивости из ове области. Између осталог , да је и Наполеон Бонапатра као и сви остали велики освајачи, у својим походима готово увијек са собом водио стручњаке ове области и ширио квалитетне сорте воћа и поврћа, и у друге крајеве првенствено, због своје велике љубави према виноградарству и вину.
На овогодишњој манифестацији „Сачувајмо старе сорте“ учествовали су бројни произвођачи, етузијасти, чувари и љубитељи старих сорта, који су били у прилици да размијене сјемена, племке и своја искуства у гајењу истих, као и да чују препоруке стручњака.
У оквиру програма манифестацијије, поред примарне размијене сјемена и племки, одржана је Трибина „ Важност очувања старих сорти“.
Са ове манифестације поручено је да свако од учесника у складу са својим могућностима треба да потиче акције његовања и очувања старих сорти.
Овом манифестацијом, настоји се ширити љубав према очувању старих сорти, али и дати могућност свим онима који желе да обликују и развију своју пословну идеју темељену на узгоју старих сорти воћа и поврћа. Према мишљењу стручњака и учесника манифестације ова идеја има перспективу, првенствено из разлога очувања природног богатства .
Манифестацији „Сачувајмо старе сорте“ присуствовао је и директора Културног центра Жељко Благојевић.
Благојевић је изразио велику захвалност организаторима манифестације, на указаној прилици да на једном мјесту доживи тако снажан осјећај љубави према очувању природе и традиције, етузијазам и мноштво пословно- развојних идеја, које проистичу из манифестације, а темеље се на традицији.
– Ово је прилика да створимо нову развојну шансу за људе који егзистирају на простору Поткозарја, које је више него одлично за развој воћарства, будући да је некада тај простор био засађен искључиво старим воћарским сортама, које данас нажалост, полаку нестају, рекао је Благојевић.
Он је захвалио организаторима манифестације на залагању и труд у промоцији и очувању старих сорти воћа и поврћа, на којој су многе генерације одрасле.
– Почаствовани смо што смо учествовали на овој хвале вриједној и едукативној манифестацији, а посебну захвалност упућујемо Вијеки Худoлину и Фејсбук групи „Сачувајмо старе сорте јабука“, нагласио је Благојевић.