Познати београдски глумац Тихомир Станић, синоћ је у Културном центру Градишка извео монодраму „На Дрини Ћуприја“ по тексту нашег великог књижевника и нобеловца Иве Андрића.
Ријеч је о јединственој представи у којој нас Станић, својим бриљантни глумачким умијећем, у 60 минута „води“ кроз Андрићев свијет и ликове романа „На Дрини ћуприја.
Oвa представa на сценама региона „живи“ скоро двије деценије, а према ријечима главног глумца одиграна је неколико стотина пута.
Због велике сличности са нобеловцем Ивом Андрићем, неколико пута тумачио је његов лик, а између осталог у филму „Знакови“, „Жућко“ и једном од најпопуларних „Лајање на звијезде“, гдје се Станић кратко појављује у улози Андрића.
Тихомир Станић истиче да за наредни период припрема серију о животу Иве Андрића, која ће пратити пишчев живот од тренутка одласка у Берлин, када постаје амбасадора ,па све до његове смрт.
-За овај пројекат заинтересована је Радио телевизија Србије, те искрено вјерујем да ћемо до краја 2020.године снимити серију, која ће на велики јубилеј, 60-ту годишњицу додјеле Нобелове награде Андрићу, бити премијерно емитована на РТС. Мислим да Иво Андрић заслужује овакву врсту признања не само као велики умјетник, књижевник и нобеловац, већ као високоморални човјек, истакао је Станић. Он је нагласио да , у свијету поремећених вриједност, којима свакодневно свједочимо серија о Андрићу подсјетиће људе да је ипак могуће чинити добро.
Станић је познат кроз главне улоге у филмовима: Непријатељ, Турнеја, Фалсификатор затим краљ Александар у серији „Династија Обреновић“, која му је како истиче донијела велику популарност. Такође, у новој криминалистичкој серији „Убице мог оца“ тумачи улогу инспектора Марјановића, која је такође, наишла на позитивне критике публике и његових колега глумаца.
У више деценијској каријери тумачио је бројне улоге ,али истиче да је немогуће издвојити једну најдражу, иако додаје да су улога Александра Обреновића и инспектор Марјановића важне у његовој каријери.
Наводи да је прије неколико дана завршио снимање мини-серије „Делиријум тременс“ режисера Горана Марковића , те да се нада да ће можда баш та улога бити његова најдража.
Са поносом истиче да се много дружио и учио од старијих колега, од којих издваја Перу Краља, Ђузу Стојиљковића, Љубу Тадића и Миру Ступицу .
Глумац Тихомир Станић је рођен у Шешковцима, а дјетињство је провео у Козарској Дубици, гдје му је отац био учитељ. Уписао је Академију драмских умjетности у Новом Саду, у класи професора Дејана Мијача. Био је члан ансамбла Српског народног позоришта у Новом Саду . Од 1987. године члан је ансамбла Атељеа 212 у Београду.
Предсједник је Савеза драмских умјетника Србије од 1998. до 2000. године. Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске у Бањој Луци од 2005. до 2007. године. Оснивач је продуцентских кућа „Балкан филм“ (сједиште у Републици Српској) и Дрина филм; (сједиште у Београду) у оквиру којих продуцира игране филмове од 2007. године.
Након извођења монодраме “На Дрини ћуприја“, Тихомир Станић за градишку публику говорио је стихове двије познате пјесме Бранка Ћопића, након чега је награђен громогласним аплаузом.