На Сајму вина “WINE ME UP” у Градишци претставило се преко 25 врхунских винарија
У организацији компаније „Next“ доо и градишког ресторана „Ђердан“, у суботу 28. јула, на платоу испред Културног центра у Градишци одржан је Сајам вина под називом „Wine me up“ . Учешће на овом сајму узело је преко 25 врхунских винарија са подручја цијеле бивше Југославије.
Према ријечима Гордана Шурлана, једног од власника еминентног градишког ресторана „Ђердан“ и суорганизатора овогодишњег сајма вина у Градишци , основни циљ манифестације је промоција вина и винске културе.
-Сајам “WINE ME UP” је прилика да нашим суграђанима и гостима из окружења презентујемо врхунска вина, која нису свима доступна, те да постану конзументи истих. Најбољи начин за то је да потакнемо интеракцију међу винарима и љубитељима вина, истакао је Шурлан.
Шурлан је додао, да иако наш крај не може да се похвали великом традицијом вина и винске културе, у посљедње вријеме код нас се све више пије вино, све више имамо винограда и винарија, а „Wine me up“ је манифестација, гдје посјетиоци много тога могу да науче о вину, али првенствено да уживају у једном од најромантичнијих пића, за које кажу да је „пиће богова“.
Имајући у виду значај и потенцијал ове манифестације за наш град и општину, Културни центар Градишка је са велики задовољством подржао „Wine me up“ .
Директор Културног центра Жељко Благојевић истакао је да је сајам вина одлична прилика да се анимира свијест људи о потенцијалима поткопзарских крајева у смислу бављења виноградарство, имајући у виду да је прије Другог свјетског рата винова лоза била значајно заступљена на овом подручју.

  • Иако данас немамо развијено виноградарство, готово свако домаћинство има засађену винову лозу, која краси двориште и од које током љетњих мјесеци имамо природни хлад. Ипак , наважнији су њени плодови , грожђе, једно од најљепших и најздравији врста воћа, од којег домаћице праве сок, слатко, а они искуснији вино или ракију, рекао је Благојевић и додао, да је сајам вина изузетна је прилика за промоцију винског туризма општине Градишка и њених природних потенцијала, те се надам да ће овај сајам прећи у традицију.
    Представник фирме „Next“ и организатора сајма вина ,Ненад Котур нагласио је да након два успјешна „Wine me up“ сајма у Бањалуци, одлучили су да по први пут сајам вина организују у Градишци.
    -Моја идеја је била да да организујемо фестивал вина, који није класичан, салонски фестивал, већ који је истовремено забава за посјетиоце, једно неформално дружење винољубаца. Циљ нам је да вино и винску културу прилижимо што већем броју људи,а најбољи начин за то је „Wine me up“ који подразумијева угодно дружење уз врхунска вина и разне делиције , истакао је Котур.
    Сајам „Wine me up“ отворио је начелник општине Градишка Зоран Аџић, који је истако да локална управа даје пуну подршку манифестацијама оваквог типа, као и развоју виноградарства на нашем подручју, имајући у виду да је у Поткозарју некада било познато по виноградима.
    -Велико ми је задовољство што наш град добија још једну значајну манифестацију у оквиру „Градишког љета“. Надам се да ће Сајам вина прерасти у традицију и да ће на простору наше општине заживјети виноградарство, да ће наши људи подизати своје засаде и формирати винарије ,јер наш крај има све што је потребно за узгој винове лозе, истакао је Аџић.
    Поред врхунских винарија из Македоније, Словеније, Србије , Хрватске и БиХ, своја најбоља вина представиле су и три водеће локалне винарије: Винарија „Панић“ Козарска Дубица, Винарија „Јунгић“ Челинац и Винарија „Фазан“ из Прњавора.
    Бројни посјетиоци првог „Wine me up“ сајма у Градишци, поред врхунских вина били су у прилици да уживају у врхунских делицијама попут крашког пршута, купрешког сира, сухомеснатих производа „Златиборац“ и пекарских производа пекаре „Мања“.
    Топла љетна ноћ, врхунска вина, слатке и слане делицију, као и пријатна музика били су добитна комбинација за све винољупце, те је дружење потрајало до дуго у ноћ.