Поводом обиљежавања почетка офанзиве на Козари, Општински одбор СУБНОР-а Градишка уз подршку Општине Градишка и јавних установа Културни центар и Завичајни музеј организовао је код споменика „Рањена птица“ у Горњим Подградцима манифестацију под називом „Стазама слободе“.

  • Окупљањем код овог јединственог споменика, посвећеног дјеци Козаре и Поткозарја, која су страдала у усташким логорима у току Другог свјетског рата – придружујемо се бројним иницијативама и намјерама да не дође до заборава овог страшног злочина. Обиљежавање почетка офанзиве на Козари један од начина како да очувамо културу сјећања и пијатет према жртвама, истакли су организатори.
    Поред организатора, манифестацији су присуствовали чланови Удружења логораша Републике Српске.
    У централном дијелу манифестације, професор историје и кустос Завичајног музеја у Градишци Бојан Вујчић одржао је кратки историјски час, на тему офанзиве на Козари и страшном страдању српског народа на овом простору у току Другог свјетског рата.
    У културно -умјетничком дијелу програма учествовали су ученици ОШ “Младен Стојановић” из Горњих Подградаца.
    Манифестација”Стазама слободе” код споменика “Рањена птица”,завршена је са жељом организатора ,али и свих осталих учесника, да ово постане традиционална манифестацији.