У Градишци приказан документарни филм о генералу Ђукићу “ Мучни терет подметнуте кривице“

У Културном центру Градишка синоћ је одржана премијера документарног филма „Мучни терет подметнуте кривице“ (Реконструкција догађаја „Тузланска капија“)који говори о томе шта се заиста десило те ноћи и како је монтиран процес против генерала Новака Ђукића.
Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица и тим одбране генерала Новака Ђукића, уз подршку Министарства одбране Србије потпуно су реконструисали догађај на Тузланској капији. Резултат су научно и стручно утемељени налази и мишљења вјештака из Чешке, Француске, Израела, Републике Српске и Србије, који су оспорили вјештачење на основу којих је за ратне злочине осуђен генерал Ђукић, што је био и мотив за овај филм.
-Поента овог филма је да се на један очигледан, егзактан начин покаже и види шта је правда, а шта је правда по тумачењу Суда БиХ. Пресуда за генерала Ђукића донесена је на основу доказа које је прикупила, федерална, босанска структура, а та њихова „истина“, је пошла од констатације да је граната 130 мм ,25.маја 1995. усмртила 71 младу особа и ранила 150 лица на Тузланској капији, а да је за тај чин одговоран генерал Ђукић.Са скромним средствима уз помоћ домаћих и страних експерата направили смо реконструкцију тод догађаја, и дошли до закључака да то није могла бити та граната, и да није могла имата такве посљедице. Након наших анализа , позвали смо и стране вјештаке, истакнуте балистичке експерте из Чешке, Израела и Француске да ураде анализу догађаја. И домаћи и страни експерт су закључили исто, без изуетака, да посљедице није могао изазвати пројектил испаљен са брда Пањик на Озрену. Јединствен закључак свих експерат је да на Капију није испаљен никакав пројектил ,ни са истока ни са запада. Овај филм је покушај да се на неистине и фалсификате одговори егзактним, научним методама. Након ових истраживања и доказа, Суд БиХ одлучио да то нису нови доказа, те смо поново уложили жалбу. Тим за одбрану ће аргументима, а не молбом доказати истину, да генерал није крив. Ми желимо прије свега да истину кажемо родитељима који су изгубили своју дјецу на Тузланској капији, које је крив за убиство њихове дјеце, нагласио је Милорад Ивошевић, шеф тима одбране генерала Ђукића.
-Суд БиХ је генерала Новака Ђукића искључиво осудио због гранате 130 мм,на основу вјештачења само једног вјештака . Управо овај филм, тачније вјештачења свјетски балистичких експерата потврђују да то ни у ком случају није могла бити испаљена граната, већ да је ријеч о подметнутим експлозијама. Ми никога не окривљујемо, само желимо да генерала Ђукића ослободимо кривице, јер сви докази и реконструкције показују да он није крив, и да то није могла бити граната, истакао је генерал Бошко Келечевић члан тима одбране генерала Ђукића.
Приказивање филма у Градишци организовала је Борачка организација Градишка у сарадњи са Републичким центаром за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица, тимом за одбрану генерала Новака Ђукића и Фондацијом“Правда за генерала Новака Ђукић.