Поводом Свјетског дана особа са аутизмом јуче је у Културном центру Градишка одржана манифестација „Срцем од аутизма“.
Организатор манифестације,која се по први пут обиљежава у Градишци било је Удружење родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“.
Предсједник Удружења „Дуга“ Саша Касагић, рекао је да је основни циљ ове манифестације је да пробуди јавност ,да спозна проблеме родитеља дјеце са аутизмом.
-Удружење“Дуга“ основано је прошле године, и заиста имамо подршку свих институција са подручја општине. У релативно кратком периоду успјели смо обезбиједити једног терапеута за рад са дјецом, а већ од сутра почиње са радом још један терапеут, рекао Касагић је нагласио да је основни циљ Удружења „Дуга“ да имају тим терапеута и стручњака ,како би пружили пуну подршку дјеци, али и породицама дјеце са аутизмом.
-Веома је важно обиљежити дан особа са аутизмом, јер је то начин да се промијени свијест грађана о аутизмом. Ово је прилика да се суграђани информишу, да прихвате дјецу потешкоћама у развоју као саставни дио друштва, и да схвате да су различитости наше богатство и да они не требају да нас удаљавају већ спајају, рекла је директор СЦ „Дајте нам шансу“ Звјездице из Бањалуке, Жељка Перишић Нинковић.
-Наш центар у Бањалуци има комплетан тим стручњака који раде индивидуално са дјецом, али оно што је важно је да ми нагласак стављамо не само на корисника, већ на читаву породицу ,истакла је Нинковићева.
У програму манифестације“Срцем од аутизма“ наступили су : ученици основних школа „Васа Чубриловић“, и „Данило Борковић“ из Градишке, полазници Сервис центар “Дајте нам шансу – Звјездице” из Бањалуке, те малишани из Удружења „Дуга“, Градишка.
Предсједник Удружења „Дуга“ Саша Касагић, овом приликом уручио је захвалницу Општини Градишка, која је била покровитељ манифестације, али и бројним другима предузећима ,установама и организацијама који су помогли и подржали рад овог удружења.