У Културном центру Градишка синоћ је представљена књига “Ниоткуда с љубављу” српског књижевника и историчара Ђорђа Матића из Хрватске.

Главни јунак Матићевог романа 1991. године одлази из земље, јер осјећа да ће ствари кренути по злу и да ће његово, дотад уобичајено име, одједном зазвучати као позив на насиље.

Роман ‘Ниоткуда с љубављу’ Ђорђа Матића, доноси причу о потрази за изгубљеним љубавима у књизи о емиграцији као трајној трауми изљечивој тек нераскидивом везом с културом земље и простора коју главни лик није напустио својом вољом.

Ђорђе Матић објавио је до сада пјесничке збирке” Lingua franca” (2013) и “Haarlem Nocturne” (2016. на низоземском језику), књиге есеја „Тајни живот пјесама – хрватска популарна музика деведесетих (2014) и Тајне везе (2017) те збирку огледа о српској култури историја и савременици (2018).

Године 2020. објављене су му двије есејистичке књиге, на француском “Лица тишине” и на српском књига “Сенке наших предака: отргнуто од заборава”. У 2021.години изашла му је нова збирка поезије “Други звук”. Уредник је и коаутор Лексикона ЈУ митологије (2004) и коаутор (с Меримом Кључо) тројезичног музичког приручника „Eastern European Folk Tunes“. Стални је сарадник загребачког часописа Просвјета и портала Око Радио-телевизије Србије. Члан је Хрватског друштва писаца и СКД Просвјета. Живи у Поречу.