У Културном центру Градишка синоћ је представљена монографија „Православље у намјесништву градишком“, аутора протојереја – ставрофора Гојка Слијепчевића.

Протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да му је рад на овој монографији био велико задовољство, те да је књига настајала двије године, са жељом да буде књига сваког Градишчанца, у којој ће моћи сазнати све оно са чим се српски народ у својој бурној историји сусретао на овим просторима, чувајући себе, свој идентитет и своју вјеру православну окупљени око свете цркве.

-Како смо васкрсавали Покровски храм и друге важне објекте цркви, тако смо и хтјели да васкрснемо и писану ријеч с обзиром да од проте Симе Бјелајца, који је преминуо 1923.године, стотину година из црквене сфере овдје у Градишци ништа се није записивало. Из тог разлог, жеља ми је била да ту покидану нит спојим, јер сматрам да је јако важно свједочити оно што радимо и то биљежити, како за нас тако и за будуће генерације, истакао је Слијепчевић.

Поред аутора, о књизи су говорили: уредник књиге Славољуб Лукић и рецензенти књиге Дарио Дринић и Бојан Вујинић.

Вујинић је истакао да је Монографија „Православље у намјесништву градишком“ Гојка Слијепчевића представља капитално дјело за град Градишку , које ће служити на многаја љета, с једне стране онима који се буду бавили овом темом, а с друге стране намјеснику градишком на част.

-Кроз ову монографију смо сабрали и презентовали све оно што се дешавало не само од 4. вијека на нашем простору , већ смо се дотакли и оних православних сакралних објеката, као што је манастир Карановац у Кијевцима, гдје су пронађени најзначајнији ,најзападнији српски ћирилични натпис из 1301. године тј. 12.вијека, рекао је Вујинић.

Дарио Дринић је рекао да осим градитељског подвига, које је прота Гојко Слијепчевић улагао задњих година, монографија је показатељ да је био кадар да се лати и пера и да остави писано свједочанство о оном што је било али и о прегнућима садашњих генерација.

Дринић је истакао да је извјесно да ће за педесет или сто година подаци који су сабрани у монографији неким новим истраживачима бити драгоцјени, те показати високе домете Градишчанаца, из овог времена.

Промоција књиге „ Православље у намјесништву градишком“ аутора протојереја – ставрофора Гојка Слијепчевића уприличена је у оквиру манифестације „Градишка јесен 2023“.