У Културном центру Градишка синоћ је одржана промоција књиге „Успон и пад Малог Београда“, аутора Бојана Вујчића, која говори о културно-просвјетној улози српског грађанства у Градишци у периоду од 1848. до 1949. год.

Аутор Бојан Вујчић у својој новој књизи сабрао је историјске изворе који у једној цјелини појашњавају и епитет „малог Београда“ који је Градишка, због бројних културних и других друштава, носила у периоду прије Првог свјетског рата.

Према његовим ријечима, књига Успон и пад Малог Београда – Културно просвјетна улога српског грађанства у Градишци (1848-1949) настала је као плод дугогодишњег проучавања српских грађанских породица и њиховог утицаја на, како локална тако у још израженијој мјери, глобална историјска дешавања. Поред архивске грађе и литературе, као полазна основа за писање књиге кориштене су изјаве потомака српских грађанских породица, које су утицале на добијање једне компактне, заокружене историјске цјелине.

Вујчић је истакао да књига обухвата период од 1848.године у вријеме османлијске окупације када су камараши капетана Мише Анастасијевића довели првог учитеља у Градишку, иако је прва школа у Градишци заживјела тек 1850. године, па све до периода гашења првог Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ 1949. године, као кровног друштва српског народа у БиХ.

Он је нагласио да су у књизи налазе бројне знаметите личности тог периода међу којима су: Васо Видовић, чланови породице Чубриловић, породица Суботић, Сабљић, Ђурић, Малић и многе друге све до Ђорђа Вучетића као посљедњег изданка „малог Београда“ који је извео један од најхуманих чинова, када је 1949.године из Градишке одвео преко 160 дјечака и дјевојчица на школовање у Београд.

Вујчић истиче да су највриједнији резултат напретка српског грађанског слоја од средине 19. вијека до 1941. године ипак су били људи, дјеца поникла на високим школама која су се враћала у Градишку да је даље унапређују.

Након промоције књиге, у галерији Завичајног музеја Градишка отворена је и изложба 28 портрета истакнутих личности из перода с краја 19. и почетка 20. вијека , а чији лик и дјело се спомињу у Књизи „Успон и пад Малог Београда“.