У Изложбеном салону Културног центра у Градишци, синоћ је отворена изложба слика под називом “Сретно пути којима сам шет’о” аутора Драгана Лајшића.

Поставку чини деветнаест слика које су рађене углавном техником уље на платну, а по оцјени критичара представљају мјешавину наиве и реализма.

Изложбу је отворио Синиша Видаковић, историчар умјетности из Бањалуке, који је том приликом истакао да је Лајишић један заиста специфичан и аутентичан домаћи умјетник, те да је његов основни покретач у умјетничком стварању била она истинска и чиста љубав према сликарству и умјетности.

О изложби је говорио и Ненад Јањетовић, Лајшићев дугогодишњи пријатељ у чијем власништву се сада налазе изложене слике. Јањетовић је истакао да су ауторове слике инспирисане природом, завичајем и традицијом, као и да све одишу ведрином и неким божанским миром.

Драган Лајшић рођен је 1933. године у села Сводна код Новог Града, сликар, скулптор , пјесник али и хроничар, љетописац о свом селу и народу.

Умјетничким радом се бавио преко четрдесет година. Приредио је више самосталних и групних изложби. Излагао је у Београду, Сарајеву, Бору, Јајцу, Приједору, Новом Граду и добио више значајних награда и признања. Лајшић је издао и неколико књига , међу којима су:„Хроника села Сводна”, „Шарено двориште“, збирку песама „Кућни праг”, као и аутобиографску књигу “Сретно пути којима сам шет ‘о”.

Драган Лајшић је преминуо 2009. године и сахрањен је у родном мјесту које је неизмјерно волио и својим дјелом прославио и овјековјечио.

Изложба Драгана Лајшића у Културном центру приређена је у оквиру манифестације “Градишка јесен 2023“, а биће отворена за посјетиоце наредних 20 дана.