Бањалучки путописац Зоран Матић представио је синоћ у Културном центру у Градишци трилогију „Упознајте Балкан“.

Након успјешног водича „Путовање кроз Босну и Херцеговину“ која приказује 150 туристичких локација и занимљивих мјеста из читаве земље, ове године, свјетлост дана су угледале још двије књиге под називом „Путовање кроз Балкан 1“ и „Путовање кроз Балкан 2“, које чине заједничку трилогију и као такве обједињује све туристичке љепоте и приче које ово поднебље чине тако посебним.

Путовање кроз Балкан 1″ приказује приче о Словенији, Хрватској, Сјеверној Македонији и Албанији, док „Путовање кроз Балкан 2“ путнике уводи у љепоту Црне Горе и Србије.

Аутор истичеда су књиге настале у периоду ковид пандемије, те да је тада заправо сазнао колико људи са ових простора мало знају о туристичким потенцијалима наше земље али и цијелог Балкана. Он наводи да трилогија „Упознајте Балкан“ има улогу олакшати путовање овим простором, предложити мјеста и авантуре које је доживио током три године интезивног рада и сакупљања материја. Поред тога, књига обилује и многим занимљивим и мало познатим чињеницама које сваком читаоцу откривају различите загонетности овог простора.

Матић истиче све посјетиоце простора Балакана највише одушевљава природа, спој културе и историје те гастрономија, али додаје да су заправо наши људи и наше гостопримство највећи туристички потенцијал.

Аутор за себе каже да је путник и хроничар успомена са путовања као и да му је жеља да овом трилогијом прикаже простор који много воли са свим његовим љепотама, цијелом свијету.

Након трилогије о Балкану , Зоран Матић припрема књиге о Прагу и Тоскани.