У Изложбеном салону Културног центра у Градишци, 7. септембра са почетком у 19 часова биће уприличено отварање изложбе слика под називом “Сретно пути којима сам шет’о” аутора Драгана Лајшића.
Драган Лајшић рођен је 1933. године у села Сводна код Новог Града, сликар, скулптор , пјесник али и хроничар, љетописац о свом селу и народу.
Ликовно стваралаштво, а прије свега сликарство прославило је Драгана Лајшића и ван граница Републике Српске. Његови пејзажи су ,како каже Данка Дамјановић, историчар умјетности, „мале иконе Крајине“.
Умјетничким радом се бавио преко четрдесет година. Приредио је више самосталних и групних изложби. Излагао је у Београду, Сарајеву, Бору, Јајцу, Приједору, Новом Граду и добио више значајних награда и признања.
Многи критичари његова дјела окарактерисали су као мјешавином наиве и реализма.
Лајшић је издао и неколико књига , међу којима су:„Хроника села Сводна”, „Шарено двориште“, збирку песама „Кућни праг”, као и аутобиографску књигу “Сретно пути којима сам шет ‘о”.
Драган Лајшић је преминуо 2009. године и сахрањен је у родном мјесту које је неизмјерно волио и својим дјелом прославио и овјековјечио.
Изложба Драгана Лајшића биће свечано отворена у Културном центру у оквиру манифестације “Градишка јесен 2023“.