У организацији Огранка Вукове задужбине Градишка синоћ је у Културном центру Градишка представљено 30. јубиларно издање „Данице“ за 2023. годину.

Према ријечима Сњежане Миљковић, предсједнице Огранка Вукове задужбине у Градишци, јубиларни број „Данице“ доноси све оно значајно што се дешавало у протеклој години из области књижевности, историје, српског језика .

Миљковићева је истакла да је Огранак Вукове задужбине У Градишци основан прије 21 годину, додајући како је посебно поносна на велики број пренумераната, те да је Градишка водећа по броју истих у Републици Српској.

-За ову годину бројимо 74 пренумеранта, али поред тога много већи број „Даница“стиже у Градишку, будући да Градска управа и многе јавне установе, превенствено школе узимају значајан број примјерака „Данице“за своје библиотеке, навела је Миљковићева.

У оквиру културно-умјетничког програма уприличено је и представљање књиге „Кључ од Косова“ проф. др Бошка Сувајџића, редовног професора на Филолошком факултету у Београду и предсједника Скупштине Вукове задужбине Београд.

Сувајџић је истакао да је „Кључ од Косова“ једна фолклористичка студија, један есеј и пјесничка збирка, једна интегрална књига која би требала да промишља питање косовске епске легенде кроз вијекове, од године боја, преко оскудних историјских извора, затим једне традицијске матрице, све до једне вертикале књижевне и културолошке која сеже до ових немирних и метежних година, којима смо свједоци.

Сувајџић је истакао да у јубиларном издању “Данице“ између осталог, подсјећају на заслужне предходнике, који су утемељили „Даницу“ на Миодрага Маицког, Дејана Медаковића, професора Наду Милошевић Ђорђевић и друге.

О књизи „Кључ од Косова“ је говорила професор Радана Вила Станишљевић, један од оснивача Огранка Вукове задужбине у Градишци.

-„Кључ од Косова“ је књига која је истовремено свјетлост и уџбеник и кључ који ми тражимо од 1389.године до данас. Како откључати срце, а да у њему заувијек остане Косово, истакла је Станишљевићева.

Станишљевићева је нагласила да је представљање Вукове Данице увијек значајан културни догађај и свечаност за град Градишку.