У Градишци почео први Фестивал позоришта РС „ЉУБИЦА“
Први фестивал позоришта Републике Српске „Љубица“, приређен у знак сјећања на прву професионалну глумицу у БиХ – Љубицу Стефановић Лазић, свечано је отворен синоћ у Културном центру Градишка.
Фестивал је почео премијером представе „Миропомазани“ Градског позоришта Градишка, по тексту Зорана Тодоровића и у режији Слободана Перишића.
Претходно, у Изложбеном салону Културног центра оторена је изложба о првој професионалној глумици у БиХ – Љубици Стефановић Лазић, која је поријеклом из Градишке.
Фестивал „Љубица” је такмичарског карактера, а трајаће до 23. маја. У оквиру програма биће одигране још четири представе. Селектор фестивала је Жељко Стјепановић, а чланови жирија су Радослав Лале Павловић, Наташа Дракулић и Гвозден Ђурић.
У суботу, 20.маја од 20 часова биће изведена представа Позоришта Приједор “Кућа на брду” аутора Слободана Стојановића, а у режији Марка Вукосава. Сљедећег дана, у недјељу од 20 часова позоришна публика ће моћи да ужива у представи “Бањалука” Градског позоришта “Јазавац”, који је рађен у режији Николе Бундала.
Представу “Госпођица” Народног позоришта Републике Српске ,по тексту Иве Андрића, а у режији Ђурђе Тешић публика може погледати у понедјељак, 22.маја од 20 часова.
Посљедњег дана Фестивала, 23. маја од 20 часова биће одиграна представа “Хасанагиница” рађена у копродукцији Градског позоришта Семберија из Бијељине и Народног позоришта Републике Српске. Ријеч је о представи која је настала је по тексту Љубомира Симовића, а у режији Душана Тузланчића.
Након извођења представе “Хасанагиница”, у Културном центру Градишка, биће проглашен побједник првог Фестивала позоришта РС “ЉУБИЦА”.