У великој сали градишког Културног центра одржан је Традиционални годишњи концерт Културно-умјетничког друштва „Коловит“ .

Пред многобројном публиком наступили су чланови првог и припремног анасмбла као чланови етно групе и оркестар друштва, који су се представили кореографијама: Игре са Купреса, Игре косовског поморавља, Игре из околине Ниша, Игре из Пчиње и многим другим.

Гости годишњег концерта Куд-а „Коловит“ били су чланови фолклорне секције Дома културе „3.октобар“ из Банатског Новог Села, Србија.
Предсједник КУД-а „Коловит“ Мирко Борјановић истакао је да ће ове године реализовати велики број наступа, а у плану је и неколико заначајнијих турнеја од којих је издвојио путовање у Бугарску, Пољску и Италију.

Подсјећамо, крајем 2019. године КУД “Коловит” је ушао у процедуру номиновања “густог-плетеног-козарског“ кола, у народу познатог као “козарачко коло” у УНЕСKО за нематеријално културно насљеђе човјечанства.
Од тада , „ Коловит“ је спровео низ активности којима подстиче и промовише ово коло: мурал на згради у Градишци, слагалицу са мотивима кола, бојанка за најмлађе, а недавно је изашла и поштанска марка са мотивом козарског кола. Поред тога осмишљена је бајка о чаробном козарском колу која се тренутно илуструје а након чега ће услиједити и њен приказ на сцени у виду представе за дјецу.

Борјановић је нагласио да почетком наредне године, КУД Коловит шаље апликацију ка УНЕСKО-у да заштити ово коло како би трајно остало сачувано и тиме би по први пут једно нематеријално добро било заштићено од стране једног Удружења грађана – невладине организације.