Поводом Свјетског дана свјесности о аутизму, синоћ је у Културном центру Градишка представљена књига “Бењаминово писмо”, бањалучке књижевнице Едине Хелдић Смаилагић.

Према ријечима ауторице, књига „Бењаминово писмо“ у виду дневничких записа, сликовито приказује сву проблематику и потешкоће које се повезују са породицама у којима расту атипична дјеца, дјеца чији се развој одвија са одређеним препрекама.

-Овом књигом жељела сам да јавности приближим наш свијет. Прекретница у мом књижевном стваралаштву, биле су потешкоће у развоју мог млађег сина, са којим сам двије године провела у Београду на интензивним логопедско – дефектолошким и психолошким третманима. Након повратка кући у Бањалуку, одлучила сам да наше искуство, али и искуства других мајки, које имају дјецу са потешкоћама у развоју запишем и оставим као успомену на изузетно изазован период у нашем животу, навела је Едина Хелдић Смаилагић.

Она је истакла да порука ове књиге није туга, ни осуда друштва, већ један позив људима да се упознају са овом проблематиком и што више укључе у живот породица које имају атипичну дјецу.
-Овом књигом жељела сам да људима и породицама које имају дјецу без препрека у развоју приближим наш свијет и да они са тим сазнањем, буду дио наших живота, поручила је Смаилагићева.

Смаилагићева је нагласила да је „Бењаминово писмо“ заправо књига о љубави, пријатељству и подршци, иако кроз цијелу књигу провејава њена борба за сина.

Едина Хелдић Смаилагић претходно је издала двије књиге поезије и научну публикацију из области дјечијих поремећаја.

Књига „Бењаминово писмо“ изашла је из штампе у децембру 2022. године, а прво представљање уприличено је у Градишци, након чега слиједи промоција у Бањалуци, а затим и широм БиХ.