На малој сцени Културног центра Градишка синоћ је одиграна позоришна представа “БАЈБОК” Ферзенг Театар из Београда, чију режију потписује Татјана Кецман.

Представа “Бајбок” настала је по мотивима драмског текста “Емигранти” Славомира Мрожека, а улоге тумаче глумице Татјана Кецман и Ана Лечић.

Трагикомична прича је смјештена у Шведску. Двије жене са наших простора у изнајмљеном стану, славе Нову годину.

Оне се разликују по свему осим по порјеклу. Заробљене, не само због карантина, већ и због својих погрешних увјерења и фантазије о бољој будућности, садашњост пролази мимо њих. Њихова коегзистенција за вријеме короне би можда била тужна да се ту није нашла флаша скупоцјеног страног пића.

Режисерка и глумица Татјана Кецман истакла је да је премијера представе била у октобру прошле године и од тада је играна широм Србије.

Кецманова у представи игра жену која је отишла у туђину да заради новац, како би се вратила у завичај и показала своје богатство, до тада она тешко живи, штеди, понекад гладује и без срама позајмљује све што може.

-Бајбок је настао по мотивима текста Славомира Моржека Емигранти, који је доста сив и тежак, али као и сваки добар драмски текст он преживи, јер тема је и сада јако актуелна и проблем даље постоји, само су то сада неки други људи. Тако да је адаптација текста била највећи изазов и посао, какао публици приближити људе који данас живе изопштени и неприхваћени. Сматрам да смо управо то успјеле, истакла је Кецманова.

Глумица Ана Лечић, каже да је лик који игра, заправо млада дјевојка, феминисткиња, „власница знања“ са тврдим ставовима, без искуства, испуњена бјесом, јер се сматра изопштеном из своје земље. Сав бјес и незадовољство искаљује на својој старијој цимерки, која је њена сушта супротност , архетип балканске жене.

-Ту је судар супротности у једном стану, јер свака од нас има своје интересе, она мени служи као истраживачки рад, она је примјерак о којем пишем , док ја са друге стране њој плаћам станарину, навела је Лечићева.

Истовремено, упркос свим неспојивим разликама, цимерке веже и љубав јер ипак су оне двије жене са истог поднебља, осуђене једна на другу, истакле су глумице.

Након Градишке, представа „Бајбок“ ће бити одиграна у Приједору.

следећа објава