У Малој сали Културног центра Градишка синоћ је представљена књига „Сјећања“ Васе Чубриловића, коју је приредио академик Василије Крестић, а објавила Издавачка кућа „ Вукотић“ из Београда.

Ријеч је о јединственом историјском документу у којем Васа Чубриловић, један од учесника Сарајевског атентата из 1914. године први пут износи сјећања на један од најважнијих и најдраматичнијих догађаја у српској историји.

„Сећања“ Васе Чубриловића, најмлађег атентатора, који је преживио само захваљујући околности што је био малољетан, док му је рођени брат Вељко објешен, у овим мемоарима износи нешто о чему за живота никад није проговорио: како је изгледало стање у БиХ пред атентат, како су се завереници спремали за овај чин, како је изгледало суђење, а како робија.

Овај угледни професор, академик, посланик и министар, у каснијем животу није желио да о овом говори у бројним интервјуима, али је сјећања записао још давне 1970.

Она се налазе у рукописној заоставштини професора Чубриловића коју је завјештао Архиву САНУ, прије смрти 1990, а сада је рукопис пред читаоцима захваљујући академику Василију Крестићу који је припредио ову књигу.

О књизи су говорили :Василије Крестић, академик Српске академије наука и умјетности, Манојло Мањо Вукотић, издавач куће Вукотић медиа, Радана Вила Станишљевић, предсједник СПиКД Просвјета Градишка и Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка.

Бојан Вујчић је истако да је књига “Сјећање“ изузетно значајно дјело са гледишта опште историјске науке, а посебно значајно са гледишта локалне историјске науке, будући да открива до сада непознате чињенице, које ће помоћи да се расвијетли мозаик, српске вароши, грађанског друштва, „Малог Београда“ са краја 19. и почетка 20. вијека, о којима Васо Чубриловић пише у првих стотину страна свог рукописа.

Вујчић је закључио да ова књига представља уџбеник за Градишчане.

Градоначелник Градишке, Зоран Аџић рекао је да је Град Градишка и градска управа подржала пројекат издавања мемоара Васе Чубриловића, те да имају опредјељеност да на овај начин јавност упознају са значајним историјским личностима Градишке, које су обиљежили једно вријеме, дали значајан допринос и на неки начин задужили овај град , као што је породица Чубриловић.

-Желимо да људе који су проносили, градили наш град и борили се за слободу на овим просторима „вратимо“ у Градишку и да им одамо почаст. Свакако подржавамо промоције оваквих дјела као што је књига „Сјећање“ која из другог угла говори о породици Чубриловић, која је родом из Градишке, што је јако заначајно за све нас, закључио је Аџић.

Манојло Вукотић директор Издавачке куће Вукотић, истакао је да је књига „Сјећање“ представља прво појављивање мемоара Васе Чубриловић, који обухватају период од његовог рођења до 1940. године.

-Ријеч је о ексклузивном материјалу који се налазио у архиву САНУ, а који је професор Крестић, који је био студент Васе Чубриловића, то брижљиво припремио. То није само лијепо написан документ, него чиста ексклузива, будићи да Васо Чубриловић први пут говори о Сарајевском атентату и свом учешћу у њему као намлађи учесник. Чубриловић припада гарнитури најбољих југословенских и српских историчара и зато је част за моју издавачку кућу што смо објавили његове мемоаре, као и што је прво представљање у Чубриловићевом родном граду, лијепој Градишци, закључио је Вукотић.

Промоцији књиге „Сјећање“ Васе Чубриловић присуствовали су представници републичких и градских органа власти, приређивачи, издавачи, представници Српске православне цркве, историчари, професори, ученици и бројни грађани града Градишке.