У организацији Удружења Украјинаца “ Верховена“ протеклог викенда у Културном центру Градишка уприличена је манифестација под називом „Вече прије Божића“ са циљем промоције украјинске културе и традиције.

Поред домаћина, Удружење Украјинаца Града Градишка „Верховена“ на манифестацији су учествовали: Прво Украјинско позориште при Украјинском дому Загреб и Ансамбл „ Шчедрик“ из Загреба.

-У оквиру програма манифестације, одиграна је представа “ Вече прије Божића“ према приповјетци Н.В.Гогоља ,након чега су чланови Ансамбла „ Шчедрик“ из Загреба и мушка вокална група УУ „Верховена“ из Градишке извели кољаде- традиционалне украјинске божићне пјесаме.

Према ријечима ,предсједнице Удружења Украјинаца „Верховена“ Данијеле Лешчен , Удружење „ Верховена“ основано је прије 12 година у Градишци са основним циљем његовања и промоције украјинске културе и традиције.

Она је навела да на подручју града Градишка тренутно има око 200 Украјинаца, док на подручју Републике Српске тај број износи двије хиљаде што их чини најбројнијом националном мањином ,изузев ромске популације.

Лешчен је нагласила, да поред његовања и промоције традиционалне украјинске пјесме и украјинске кухиње, Удружење „Верховена“ бави се и издавачком дјелатношћу, те су прошле године издали књигу „Украјинска пјесма као нематеријална баштина БИХ“.

-И у 2023.години настављамао са редовним активностима у циљу његовања и промоције украјинске културе и традиције. Наша вокална група редовно учествује на разним манифестацијама на подручју града, такође , сваке године узимамо учешће на „Здраво фесту“,гдје презентујемо украјинску кухињу, а свакако настављамо и са издавачком дјелатношћу, истакла је Данијела Лечен.

Марија Малешко ,предсједница Украјинске заједнице града Загреба истакла је да већ дужи низ година остварују одличну и плодну сарадњу са Удружењем Верховена из Градишке, те да ће тако бити и даље.

Она је додала да су у децембру, уочи божићних празника,чланови „Верховене“ били гости њихове манифестације у Загребу.

-Велико нам је задовољство што смо вечерас гости Удружења“ у Градишци. Вечерас наступају двије секције нашег Удружења, а то је глазбена секција која ће извести пригодне божићне пјесме и позоришна секција,која ће извести представу на украјинском језику „Ноћ прије Божића“,истакла је Малешкова.

следећа објава