У Изложбеном салону Културног центра Градишка отворена је историјско-документарна изложба „Да се не заборави“ Руског историјског друштва, Фондације ,,Историја отаџбине“, Федералне архивске агенције Руске Федерације и Министарства иностраних послова Русије.

Изложба „Да се не заборави“ приказује монструозне злочине почињене над народима Совјетског Савеза и Европе током Другог свјетског рата.

Поставком је обухваћен само дио стотина хиљада документованих доказа – документа њемачке команде о успостављању окупационог режима, поступању према ратним заробљеницима и цивилима, спровођењу казнених операција, свједочења очевидаца, акте комисије за истраживање злочина, материјале обдукција жртава и експертиза масовних гробница, свједочења преживјелих логораша, шокантне фотографије са мјеста злочина. Документа свједоче о крвавом терору, невиђеним звјерствима и насиљу над женама, дјецом, старцима…

Дио изложбе говори о звјерствима трупа нацистичке Њемачке на територији Југославије и послијератним суђењима ратним злочинцима.

Изложбу је отворио Амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игор Калабухов.

Калабухов је овом приликом истакао да је изложба још један доказ солидарности, борбе и историје српског и руског народа за идеале праведности, мира и истине.

Отварању изложбе присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, који је иницијатор представљања изложбе „Да се не заборави“ у Градишци, као и представници Градске управе.

Шулић је овом приликом изразио задовољство што је изложба „Да се не заборави“ постављена у Градишци, истичући да је страдање народа Совјетског Савеза у Другом свјетском рату идентично страдању народа Козаре и Поткозарја.

-Драго ми је што сам иницирао представљање ове изложбе у нашем граду. На крају мандата, доста смо урадили у ове четири године, али могу рећи да сам најпоноснији данас када смо Русију довели у Градишку, када смо разговарали о привреди и свим будућим инфраструктурним пројектима које можемо реализовати у нашем граду, истакао је Шулић.

Претходно, Калобухов је посјетио Градску управу града Градишка гдје је са представницима исте разговарао о међусобној сарадњи у различитим доменима.

Замјеница градоначелника Градишке, Драгана Илић изразила је задовољство због посјете Амбасадора Руске Федерације у БиХ, Игора Калабухова, истичући да је разговор протекао у топлој и угодној атмосфери гдје су Калабухова, између осталог, упознали са инвестиционим и привредним потенцијалима Градишке, а све у циљу сарадње на привредном, економском али и културно-умјетничком плану.