Глумица Ђурђа Вукашиновић, синоћ је у Културном центру у Градишици извела кабаретску представу о великој француској музичкој икони „Едит Пјаф“ .

„Едит Пјаф“ је ауторски пројекат Вукашиновићеве, а драматизацију потписује Марио Ћулум, професор драматургије на Академији умјетности у Бања Луци.

Едит Пјаф је умјетница, чији су лик и дјело деценијама предмет инспирације и пажње многих умјетника у свијету и код нас.

Према ријечима Вукашиновићеве, инспирацију за ову представу добила је након што је одгледала филм “Живот у ружичастом“ у коме главну улогу игра глумица Марион Котијар, за коју је добила награду Оскар 2008. године.

-Била сам одушевљена како је Марион Котијар одиграла улогу Едит Пјаф у филму „Живот у ружичастом“, након чега сам се заљубила у лик и дјело ове музичке иконе, истакла је Вукашиновићева.

Она је нагласила да је овај позоришни комад заправо једна филозофска представа, која не говори само о животу и раду Едит Пјаф, него и о неким мислима и промишљањима које је и сама имала у животу.

-Читала сам биографију коју је написала Симоне Берто из које сам сазнала многе занимљиве детаље из живота Едит Пјаф, како је заправо она живјела за љубав и управо то ме је инспирисало и потакло да урадим ову монодраму, истакла је Вукашиновићева.

Глумица Ђурђа Вукашиновић каже да представа имала неколико верзија, од којих је прва њена мастер представа, под менторством професора Ненада Бојића, на Академији умјетности у Бањој Луци са којом је одбранила тезу „полицентричност глумца“.

Кабаретска представа “Едит Пјаф” премијерно је изведена у августу 2020. године у Концертној дворани Банског двора, а послије премијере имала је успјешан фестивалски живот.

-Драго ми је да је „Едит Пјаф“ постала једна фестивалска представа што мени импонује као аутору, редитељу, а наравно и глумици ,истакла је Ђурђа Вукашиновић и додала да је иста награђена на фестивалу у Руми и Требињу као најбоља монодрама.

Ђурђа Вукашиновић, рођена је 1986. године у Новој Градишци, гимназију завршила у Суботици, а дипломирала је глуму у класи професора др Владимира Јевтовића у Бањалуци. Мастер из глуме завршила је у класи професора Ненада Бојића представом „Едит Пјаф“ бранећи тезу „Полицентричност глумца“. Играла је на свјетским сценама: у Паризу, Измиру, Санкт Петербургу, Братислави, Солуну…

Стални је члан Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци и оснивач је Музичког театра Мачак .