На љетној позорници Завичајног музеја у Градишци синоћ је уприличена промоција књиге „Капорова школица” аутора Александра Ђуричића из Београда.

Према ријечима аутора, у књизи се смјењују свједочења оних који до сада нису говорили о Моми Капору, једном од највољенијих, али и најконтроверзнијих српских писаца.

-Капорова школица је прва истинска биографија о Моми Капору, великом писцу и сликару, хедонисти, боему, човјеку који је популарисао Београд и Херцеговину, казао је Ђуричић, додајући да и тринаест година од његове смрти не јењава интересовање јавности за његов живот и дјело.

Аутор истиче да је протеклу годину провео истражујући Капоров буран живот, при чему се како каже, сјајно забавио будући да је открио многе ствари о којима велики књижевник није говорио.

Ђуричић наводи да су највећу пажњу јавности изазвала Капорова љубавна писма за која је он тврдио да их никада није писао, сматрајући да су таква писма кич .

-Овдје су први пут објављена и Капорова љубавна писма која је као студент сликарства писао својој дјевојци Весни и већ ту се назире лирика и поетика која ће га учинити великим писцем, рекао је аутор.

Ђуричић је нагласио да се у књизи налази и потресна исповијест Капоровог ујака који га је као четворогодишњег дјечака извукао испод мртвог мајчиног тјела у бомбардованом Сарајеву 1941.године.

Између осталог „Капорова школица“ открива како је од писца у уским траперицама постао писац у маскирној униформи и пријатељ Радована Караџића, шта му је значила Јелисавета Карађорђевић и које су га страсти поред писања и сликања опсједале.

Александар Ђуричић је до сада објавио књиге: „После фајронта – књига о Паји” (2009), „Чуваркуће -Удовице писаца”(2017), “Тајне славних Срба” (2019) и “Глоги – Небојша Глоговац” (2021).

Његова дјела превођена су на руски, француски и бугарски језик.

Добитник је награде Дејан Медаковић 2018. године за књигу „Чуваркуће -Удовице писаца”.