Прeдстављен стрип „Јасеновац тамна страна мрака“

У малој сали Културног центра у Градишци синоћ је представљен стрип „Јасеновац тамна страна мрака“ аутора Слободана Борјановића.

Према ријечима аутора, овај стрип показује да од највеће таме и мрака постоји још већа тмина, а то је Јасеновац.

-У мом стрипу прича о Јасеновцу нас води од оснивања концентрационог логора, преко Козарачке офанзиве па до пробоја логора.

Главни лик приче је историјска личност, Миле Ристић из Миљевића“, рекао је Борјановић и додао да је кроз црно-бијеле цртеже и историјске чињенице желио оживјети сјећање на голготу нашег народа не ублажавајући стравичне злочине које су починиле усташе, а нарочито управитељи концентрационог логора Јасеновац, истичући злогласног Макса Лубурића.

-Миле Ристић је најзаслужнији што се у пробоју јасеновачког логора спасило 107 људи. Сматрам да је неправедно запостављен у времену комунизма. Ми имао три народна хероја у Градишци, а међу њима није Миле Ристић, који због свог херојског дјела заслужује да буде један од њих, закључио је Борјановић.

Борјановић је истакао да је рад на стрипу о Јасеновцу трајао пуне двије године.

О стрипу је говорио владика Јован Ћулибрк и Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка.

Говорећи о стрипу „Јасеновац тамна страна мрака“ владика Јован је истакао да је српски народ страдалник али побједник Другог свјетског рата.

-Ми са поносом можемо доћи на Црвени трг сваке године, 9. маја и њиме поносно ходити, јер смо побједници Другог свјетског рата. Рата у коме је српски народ дао стравичне жртве.

Кад кажем српски народ, превасходно мислим на српски народ Крајине на Босанску Крајину, Кордун, Лику, Банију, Западну Славонију и Херцеговину, које су најстрадалнији крајеви у Другом свјетском рату. То је уједно народ са највећом одговорношћу, јер њима припада одговорност да о том страдању говоре, пјевају и пишу. Да пронесу и славу и јаук тог времена кроз цијели свијет, закључио је владика Јован Ћулибрк.

Бојан Вујчић је истакао да је Борјановићев нови стрип на тему Јасеновца, заправо популарни приказ историјских збивања у Другом свјетском рату, који обухвата период од Офанзиве на Козари 1942. године до ослобађања Јасеновца, а све кроз причу Миле Ристића, који је учествовао у пробоју логораша 22. априла 1945.године.

Промоцију стрипа „Јасеновац“ подржала је Градска борачка организација Градишка.

-Градска борачка организација препознала значај и потребу да стрип о Јасеновцу угледа свјетлост дана и буде представљен јавности. Сматрамо да је овај стрип јако важан за српски народа, јер ако не будемо његовали културу сјећања, доказивали и показивали, ко смо и како смо страдали кроз вијекове, вјероватно нас неће бити, нагласио је предсједник ГБО Милован Гагић.

Слободан Борјановић до сада је написо двадесет књига различите тематике, а према његовим ријечима тренутно је у припреми књига о Велимиру Сомблцу, која би пред читалачком публиком требала да се појави крајем године.

Промоцији стрипа „Јасеновац тамна страна мрака“ у Културном центру присуствовао је велики број Градишчана свих генерација.