Синоћ је поводом свјетског дана аутизма у великој сали Културног центра одржана музичко-сценска манифестација „Плави круг великих људи“ у организацији Удружења родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“.

Шта је предвиђено за вечерашњи програм и шта то значи за „Дугу“?

Саша Касагић, предсједник удружења „Дуга“: Ово је четврта по реду манифестација коју одржава Удружење родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“. Нама то дефинитивно значи много. Једноставно хоћемо још бољу видљивост наше дјеце и наших породица. Ми се искрено надамо да ћемо у наредном периоду наићи на још бољу подршку за оно што радимо у удружењу. Ово радимо са циљем да свим нашим иституцијама овдје у граду и нашим грађанима представимо на који начин ради удружење и колико наша дјеца могу.

Шта ради спортски терапеут са дјецом из удружења “Дуга”:

Велимира Љуна, спортски терапеут: Првенствено разне игрице и полигоне, то јесте оно што је неопходно дјеци за развој. Са млађом дјецом улгавном све радимо кроз игру, док старијој дјеци већ дајемо неке озбиљније ствари. Већина дјеце као што сами знате, има деформитете. У данашње вријеме дјеца се слабо крећу, поготово дјеца са потешкоћама у развоју.

Колико пута седмично имају терапије и колико дуго већ радите са дјецом:

Велимира Љуна, спортски терапеут: У зимском периоду смо радили два пута седмично у трајању од сат времена, а сада са доласком љепшег времена ићи ћемо у паркове, стадионе и природу, тако да ће се повећати број сати спортских активности.

Да ли се кроз тај рад види одређени напредак:

Велимира Љуна, спортски терапеут: Наравно да се види. Медицинска струка иначе савјетује да је дјеци неопходан тај спортски дио социјализације.

Сваке године министарство породице, омладине и спорта даје подршку Удружењу родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“ и сличним удружењима широм Републике Српске. Задовољство је пратити рад удружења „Дуга“ и видјети како они из дана у дан напредују, јер својим радом помажу дјеци са аутизмом, али исто тако и дјеци са осталим потешкоћама у развоју. – Изјавила је Сњежана Гвозден, савјетник министра породице, омладине и спорта.