Синоћ је у Великој сали Културног центра Градишка одржана Академија поводом вијека постојања Гимназије Градишка.

Богат и разнолик програм у којем су учествовали глумци Градског позоришта Градишка, чланови Мјешовитог градског хора „Лира“, чланови Културно умјетничког друштва Коловит, оперска дива Албина Смајловић, бесједа професорице Радане Виле Станишљевић, ученици Гимназије Градишка са својим драмолетом, као и обраћање неких од бивших ученика Гимназије Градишка путем видео-линка.

Разговарали смо са организаторима и покровитељима Академије поводом 100 година Градишке Гимназије.

❓Гимназија у Градишци слави јубилеј од 100 година – шта рећи поводом тога?

?Градоначелник Градишке Зоран Аџић:

➡️Заиста понос свих грађана, могу рећи и привредника града Градишке. Сто година гимназије је велика ствар и прије свега показује једну традицију да је Градишка кроз све вријеме историје, садашњости и будућности била посвећена образовању, науци и развоју.

➡️Са друге стране морам рећи да су кроз градишку Гимназију пролазиле генерације и генерације. У том тренутку 1921. формирати Гимназију је била велика ствар, али Градишка је тада имала један надимак. Звали су је мали Београд. Људи који су одлазили из Градишке у Београд, али могу слободно рећи широм европских универзитетских градова су се враћали у Градишку жељећи да од наше Градишке из свога времена да направе садашњу Градишку односно средњоевропску Градишку, што желимо и ми да урадимо.

➡️Хвала тим људима који су створили и основали Гимназију, али у сваком случају велика захвалност свим професорима и свим директорима у претходних сто година, али и свим ученицима који су улагали у себе и своје образовање чиме су улагали и у Градишку, слободно могу рећи и у Републику Српску.

➡️Један добар примјер како једна традиција, како једна Гимназија може да изњедри многе људе који су расути широм свјетских меридијана и који су прије свега промоција града Градишке, али и градишке Гимназије.

➡️Наша обавеза као градске управе је да издвајамо значајна средства како у Гимназију тако и у остале средње и основне школе у смислу образовања младих људи и стварања перспективе и могућности развоја Градишке и Републике Српске.

❓У каком озрачју дочекујете овакве јубилеје?

?Директорица Гимназије Градишка Сњежана Кочић:

➡️Јубилеј сам од себе говори. Сто година значи нешто огромно, велико, дугачко. Требало је то све да се преброди, да се дочека, да се слави – јубилеј, то јесте вијек Гимназије.

➡️Колектив Гимназије се максимално потрудио што се тиче вечерашњих манифестација, значи ради се о изложби у Завичајном музеју, гдје се јасно може видјети, јер све смо дочарали путем ријечи и слике кроз период од сто година од 1921. па до данас.

➡️Нижа Реална Гимназија је настарија средња школа. Наравно да су сви гимназијалци тадашњи, а и садашњи срећни што су људи то препознали и што су отворили ту школу. Било је претешко. Није било услова, али се изнашло рјешење за све, зграда, закуп зграде, наставни кадар, директор, учила и тако од 1921. па до данас.

➡️Данас је Гимназија Градишка једна савремена установа. Трудимо се да идемо у корак с временом. Имамо добре и квалитетне ученике. Радимо онако како тим ученицима и припада.

➡️Кроз историју било је јако пуно познатих људи који се данас налазе на свим континентима. Имали смо изузетне такмичаре и прије и сада, те се надам да ћемо тако наставити и у будуће.

❓Постојање једне школске установе у Градишци већ 100 година. Шта рећи тим поводом?

?Наталија Тривић, министар Просвјете и културе у Влади Републике Српске:

➡️Заиста велики јубилеј. Стотину година једне образовне установе, заиста говори много о томе да су многе генерације изњедрене и да су оне заправо стварале све оне будуће генерације које су прошле кроз Гимназију Градишка.

➡️Гимназија Градишка ево у овој години трећа по реду у Републици Српској која обиљежава стотину година. То значи да у Републици Српској заиста имамо образовне установе које имају велико искуство, које имају свој историјски сегмент и сигурна сам да су многе генерације које су завршиле Гимназију данас сви они коју су били, који су сада и у будућности који ће даље радити у различитим сегментима и бити успјешни у развоју Републике Српске.

Ваш Културни центар Градишка!

претходна објава

следећа објава