Градишки зборник и Истина о Србима

Синоћ, (11.10.) градишкој публици представљени су: 23. број часописа за друштвена питања „Градишки зборник“ и 26. број зборника „Истина о Србима“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градишка.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка Радана Вила Станишљевић истакла је да је од великог значаја то што Градишка има ова два зборника јер су они оргиналност, а оргиналност значи и квалитет.

Проф. књижевности Радана Вила Станишљевић : „23 године објављујемо радове у Градишком зборнику који потврђују колико је заправо присуство интелектуалаца у нашем граду. Истовремено конкурс „Истина о Србима “ прерастао је Градишку, он се шири и простором српског језика. Веома је важно да су дјела зрела и да у њима преовладава љубав.“

У зборнику „Истина о Србима“ ове године објављена су по три награђена поетска и прозна рада, те 18 одабраних радова коју су пристигли на овогодишњи истоимени конкурс.

Прва награда за поезију припала је Здравки Бабић из Билеће за пјесму „Бројаница од мртвих“, а у категорији прозе најбољом је проглашена прича „Старац“ Василије Карана из Бањалуке.

Друга награда за поезију додјељена је Миленку Јевђевићу из Бањалуке за пјесму „Пјеснички рапорт“, док је треће мјесто за поезију додјељено Драгојли из Лакташа за пјесму „Без наслова“

Друга награда за прозно дјело припала је Љиљани Трентић за причу „Љубичине сузе“, а трећа Небојши Ристићу из Градишке за причу „Два хица, или љубав је увијек на губитку“.

Небојша Ристић рекао је да је невјероватна чињеница да се конкурс „Истина о Србима“ одржава дуги низ година јер у другим срединама то није тако. Заваљујући „Просвјети“, Градској управи и појединим добрим људима у Градишци се одржава ватра културе и писане ријечи што наш град одваја од других градова Републике Српске, рекао је Ристић који је у свом награђеном дјелу писао о љубави.

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да ће Градска управа увијек подржавати издавање ове двије публикације. „Захваљујући „Просвјети“ више од 20 година имамо часописа за друштвена питања „Градишки зборник“ и литерарни конкурс и зборник „Истина о Србима“, што је од велико значаја за наш град“.

следећа објава