У понедјељак, 31. маја 2021. године, у изложбеном салону Културног центра Градишка отворена је изложба радова “AMATES DE KSALITLA”, односно ”РАДОВИ НА ПАПИРУ АМАТЕ ИЗ КСАЛИТЛЕ“.

Изложба је организована у сарадњи Амбасаде Мексика у Србији и Културног центра Градишка.

Колекција од 27 слика из Ксалитле, Мексичке државе Гереро, сачињених на пипру Амате чини дио умјетничке колекције Амбасаде Мексика у Србији.

На отварању изложбе, говорили су директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић и доктор наука из области графике, Зоран Газибарић, који је академско звање стекао недавно на технолошком факултету у Загребу, те је овом приликом директор Културног центра честитао Зорану на стеченом научном звању.

„Умјетност на папиру амате из Ксалитле говори о народу који обилује историјом и традицијом, са темама које нам причају причу о њиховом животу и друштвеним, економским и религиозним догађајима, тако различитим као што су риболов, пољопривреда, сточарство, празници, ритуали или једноставно само приказ природе“ рекао је директор Културног центра, Жељко Благојевић.

О значају папира за човјечанство, те о његовом развоју, говорио је Газибарић.

„Према историчарима, за папир се на Мезоамеричкој висоравни знало прије него у Европи. Производи се од коре различитих врста стабала из породице дуда, познате под заједничким називом амате.

Народи на подручју мексичке висоравни су сакупљали кору дрвета врсте фикус коју су потапали и кували у води са кречом да би постигли танке фолије биљно-влакнасте масе, које су могле да се разликују по форми и густини у складу са намјеном за коју је предвиђен папир (за писање или за израду украса).

Након тога су те фолије сушили на сунцу, које када се осуше достигну светлу до тамне окер боје и наборану текстуру. Финални арак се зове „папир амате“.

Прије доласка Шпанаца, папир амате се производио у великим количинама и био је веома цјењен у Мексику. Користили су га за кодексе у којима су записивали своја научна и религиозна знања, историјске односе, административне податке.

Данас, производња аматеа је усмјерена ка задовољавању потреба народних сликара из области реке Балсас у Гереру, који важе за одличне цртаче на керамици а који су своја знања пренели на сликање на папиру амате.

Мексички папир доживљава данас своје златно доба. Напори индиоса из племена отоми и науа омогућили су оживљавање једне од најлепших и најоригиналнијих традиција америчког континента.“

Изложба је отворена до 12. јуна и овом приликом позивамо Градишчане да дођу у Културни центар и погледају ову несвакидашњу и свакако оригиналну поставку.