Према предвиђеном програмском ритму, у Културном центру Градишка отворен је Фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“, који ова установа организује четврту годину за редом.

Као и претходне 2020. године, манифестација се одржава у специфичним околностима, обиљеженим страхом од непознате болести, немогућношћу непосредније комуникације и нужном редукованошћу предвиђених пратећих садржаја.

Без присуства публике, „Градишко прољеће“ отворено је пред запосленима ове установе, пројекцијом забавно-документарног филма посвећеног овој манифестацији, у властитој продукцији. Ријетке су манифестације у Републици Српској које резултирају овако издашним плодовима. Не рачунајући овом приликом на оно догађајно-манифестационо, пулсирајуће живо биће рада сваке установе, наглашавамо да је „Градишко прољеће“ изњедрило пјесничку збирку Први кораци, састављену из награђених и литерарно најуспјелијих радова са прошлогодишње манифестације; Школу креативног писања, објављену као засебно издање, аутора професора др Душка Певуље, са Филолошког факултета из Бањалуке, те поменути забавно-документарни филм.

Све ово што је урађено било је могућно захваљујући одзиву младих људи на Литерарни конкурс, који представља средишњи садржај „Градишког прољећа“. Увјерени смо да ће одзив и ове године бити изузетан, да инспирације и потребе да се умјетнички искажу не мањка код младих људи. Културни центар Градишка им тај простор омогућава а њихов рад на лијепо осмишљен начин јавно представља.

У животу сваког човјека, ма којим послом да се бавио, започети нешто, учинити први корак, најзахтјевнији је и најосјетљивији тренутак. Посредством „Градишког прољећа“, залагањем тима Културног центра из овога града, млади се на тај корак подстичу, бодре и на крају се све на умјешан начин презентује јавности.

Околности се не могу креирати нити се на њих може утицати. Човјек им се мора прилагођавати. Изазовна времена, какво је ово у коме живимо, увјерени смо, снажан је креативни подстицај младим људима да оставе своје вјеродостојно литерарно свједочанство о садашњем тренутку. Литература није само то, али је једном својом битном димензијом, баш то! Зато позивамо све младе људе да се одазову нашем позиву, да Фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“ буде сабирно сочиво њихове креативности, језичког умијећа и позитивне енергије.

”Нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може”

Ваше радове можете слати на нашу фејсбук страницу или на мејл адресу: kulturnicentar.gradiska@gmail.com