Група хуманих грађана покренула је хуманитарну акцију за трајно стамбено збрињавање Драгослава Шиника – Шиље. Драгослав Шиник-Шиљо је необична особа, која је снагом своје индивидуалности, личности, својим хуманим радом посљедње деценије несебично помагао свима онима који су у невољи широм читаве наше државе, не дијелећи невоље по било каквом припадању. Радио је на подизању свијести људи о људским судбинама, невољама, животима. Показао свима шта један човјек може да уради и да свој допринос друштву и свима нама, а поготово онима којима је помоћ потребна. Своју борбу за помоћ дјеци и родитељима са сметњама у развоју, која су том тренутку препуштени сами себи, почиње прије десетак година и то штрајком глађу. Постаје предсједник Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима –МНРЛ Градишка, данас у ширем региону познатог у дружења. Систематски рјешава питања ове популације у складу са потребама, могућностима различитих категорија дјеце. Организује превоз и смјештај дјеце у Центар „Заштити ме“ БањаЛука. Отвара се Дневни центар за дневни боравак дјеце која не похађају поменуту институцију. Стално помаже породицама дјеце. Набавља им потребне лијекове, помаже у њиховом сталном лијечењу, помаже у свакодневним животним околностима, у рјешавању њихових проблема. Стално је уз њих. На понос нашег града, Удружење на чијем је челу организује прво Међународно дружење дјеце са сметњама у развоју и родитељима са територије бивше Југославије. У два дана трајања ове манифестације угошћено је преко 1700 породица. Посебно у вријеме Короне ставља се на распологање породицима дјеце са ријетким болестима са територије цијеле Босне и Херцеговине. Преко 1700 лијекова нужних за живот дјеце доставља бесплатно на адресу породица, не гледајаћи на националну и вјерску припадност. Помаже једноставно свима. Све ово наведено урађено је са добрим људима, пријатељима који су схватили позив за помоћ, тако што су помогли колико су могли. Све се може кад се људи сложе.

Шиљо живи у трошној кући, прављеној60-их година која је додатно оштећена посљедњим земљотресом. Посљедњих дана дошло је до споја електро инсталација. Није више безбједна за боравак. Сликама Вам покушавамо дочарати смисао нашег позива. Стара кућа је у таквом стању да је рушење једина исправна одлука. Мали простор плаца не могући је да на старим темељима нешто ново почињемо. Шиљо је отац Миодрага, дјетета са церебралном парализом и комбинованим сметњама, са посебно израженом самоагресивношћу у појединим моментима. Због свега наведенога Миодрагу не одговара промјена средине. Ту је одрастао и навикао на окружење у непосредној близини постојеће куће у којој је рођен. Стамбено збрињавање у непосредном окружењу било би потпуно рјешење породице Шиник.

Почетно прикупљеном помоћи и на основу расположивих средстава, у договору са породицом Шиник, изабраћемо најприхватљивију варијанту за трајно стамбено збрињавање породице. О свим даљним корацима информисаћемо јавност.

Позивамо све оне који овај текст читају, добре људе, људе добре воље, све наше пријатеље и пријатеље наших пријатеља, људе који могу да помогону, да дају свој пун допринос овој топлој, људској, хуманитарној акцији.Шиљо нас је својим поступцима на одређен начин све задужио.Заслужио је да му помогнемо.Након читања текста размислите на који начин можете у Вашем окружењу помоћи овој акцији. Свака помоћ је добро дошла.Организоваћемо бројне мање донаторске вечери, хуманитарне представе, фудбалске утакмице, хуманитарне кафанске вечери и бројне друге манифестације које ће произаћиу даљној фази разраде акције.

Контактирајте нас на мејл адресу kulturnicentar.gradiska@gmail.com, путем наше фејсбук странице, или на мејл адресу Удружења МНРЛ Градишка: udr.mnrl.gr@gmail.com

Инструкције за уплату донација у конвертибилним маркама:

Драгослав (Мирко) Шиник

562-099-81635499-82 НЛБ Банка а.д. Бања Лука

Са назнаком: За стамбено збринавање породице Шиник

Инструкције за уплату донација на девизни рачун:

Standard Settlement Instructions

We inform you that international money transfer can be forwarded to client’s account as per following instructions:

Field 59: Beneficiary customer:

IBAN: BA395620998163550176

DRAGOSLAV (MIRKO) ŠINIK

Starine Novaka 37

78400 Gradiška

Field 57: Account with institution:

SWIFT BIC: RAZBBA22

NLB Banka a.d.

Milana Tepića br.4, 78000 Banja Luka

Bosnia and Herzegovina

ADDITIONAL INFORMATION

Field 56: Intermediary institution:

For following currency(ies): EUR, USD, AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, HRK, HUF, JPY, NOK, SEK

SWIFT BIC: LJBASI2X

NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D.LJUBLJANA

SLOVENIA

Информације о уплатама ћемо Вам редовно саопштавати у току акције.

Извјештај о прикупљеним средствима јавно ћемо поднијети. Нека нам је срећно драги наши пријатељи .Све се може кад се људи сложе!

Група хуманих људи и Ваш Културни центар.