У организацији Удружења Украјинаца „Верховена“ Градишка , у суботу 22. фебруара у концертној сали градишког Културног центра одржана је манифестација „Вече украјинске пјесме“. Предсједница Удружења „Верховена“ Данијела Лешчен, истакала је да ова манифестација представља својеврсни увод у програм обиљежавања великог јубилеја – 130 година од од досељавања Украјинаца на простор бивше Југославије.

-Вечерас ћемо нашим суграђанима и гостима представити дио богате традиције и културе нашег народа, а првенствено показати да његујемо златну нит исте , а то је традиционална украјинска пјесма , истакала је Лешчен.

Поред домаћина, мушког вокалног ансамбла „Верховена“ који је својим наступом отворио манифестацију, градишкој публици представиле се вокалне и фолклорне групе украјинских удружења из Сремске Митровице, Куле, Липовљана, Загреба, Бањалуке, Прњавора и Приједора.

Према ријечима предсједнице, Данијеле Лешчен, Удружење „Верховена“ основано је прије девет година са циљем очувања и његовања културе и традиције украјинског народа, а тренутно броји око 150 чланова на подручју града Градишка.-Поред његовања традиционалне пјесме и игре, настојимо очувати наш језик, бавимо се издавачком дјелатности, организујем манифестације и дружења са удружењима Украјинаца из окружења, те реализујемо различите друге активности, навела је Лешчен.

Између осталих, гости манифестације у Градишци били су и чланови најмлађег Удружења Украјинаца „Златни клас“из Прњавора.

-Удружење „Клас“ основано је 2016. године и броји 50 активних чланова. Дјелујемо у музичкој и фолклорној секцији, а осим тога бавимо се очувањем украјинског језика и издавачком дјелатношћу. Издали смо двојезичну књигу „Пјесмо сачувати од заборава“ која може послужити као својеврсни ријечник, истакао је Андрија Сваток, предсједавајући Вијећа националних мањина Парламентарне скупштине БиХ и члан Удружења „Клас“из Прњавора.Сваток је нагласио да Удружење „Клас“ има одличну сарадњу са друштвом „Верховена“ из Градишке, да се допуњују, размјењују искуства, подржавају и наравно друже у оквиру различитих културних манифестација.

Манифестацији „Вече украјинске пјесме“ присуствовали су бројни Градишчани, који су више од сат и по времена уживали у најљепшим украјинским играма и пјесмама.