27. маја 2019. године одржана је редовна годишња сједница скупштина градишке Организације слијепих и слабовидих лица, на којој је усвојена Одлука о измјенама Статута организације, односно промјени назива Међуопштинска, у Градска организација слијепих и слабовидих лица Градишка.

На сједници су између осталих присуствовали Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић и директор Специјалне библиотеке Републике Српске Желимир Радиновић.

Предсједник ове организације Жељко Стрбац навео је да су на сједници усвојени извјештај о раду и финансијски извјештај за прошлу, те план рада и финансијаки план за ову годину.
Штрбац је истакао да су у прошлој и у току ове начињени одређени помаци у раду, додајући да је прије пар дана завршено реновирање просторија организације. Главни иницијатор овог пројекта је била ЈУ Културни центар Градишка, која је уз помоћ привредника из Градишке обезбједила средства за адаптацију просторија. Он је навео да Градска организација слијепих и слабовидих лица Градишка има око 105 чланова.

Предсједник Саваза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, је рекао да је у јавној расправи Нацрт закона о измјенема и допунама закона социјалној заштити Републике Српске, који предвиђа право на инвалиднину слијепим лицима.

„Ми инсистирамо да се то право, када је у питању износ инвалиднина, подигне на виши ниво и да право на инвалиднину имају сва лица, без обзира животну доб. Осим права на инвалиднину и помоћ и његу другог лица, Саваз инсистира и да се обезбједи право на ортопедски додатак, те да укупан износ тих издвајања за најтеже случајева буде око 50 одсто просјечне плате у Републици Српској. То можада нећемо успјети у овом моменту, али је крајњи циљ је да се то оствари до 2021. године“, невео је Сузић.

Он је рекао да право на ослобађање од плаћања РТВ таксе за слијепа лица још није законски регулисано, али да је у сарадњи са Редио телевизијиом Републике Српске покренут поступак да се од плаћања ове обавезе ослободи око 200 слијепих лица у Српкој.

Сузић је додао да је Влада Републике Српске донијела правилник према којем су слијепа лица ослобођена плаћања путарине за кориштење ауто-путева.