Одржано документарно вече „Мика Бундало – Козарчанка са два имена и три презимена“
У петак, 24.маја у градишком Културном центру одржано je Документарно вече „Мика Бундало – Козарчанка са два имена и три презимена“ аутора Милана Пилиповића.


Документарно вече је потресно сјећање на дјецу Козаре, страдалу током Другог свјетског рата у логорима НДХ-а и оним малобројним који су спасени од смрти, захваљујући највећој хуманитарки српског народа Диани Будисављевић, међу којима је Мика Бундало из Грбаваца у Кнежпољу.


Мика Бундало имала је само двије године када је захваљујући Будисављевићевој и породици Фистрић,спасена и посвојена у Загребу,а касније одрасла у Београду.


-Мика Бундало или Бригита Кнежевић је јунакиња филма „Стопедесетосма кћи Козарчанка“ који је прије 40 година снимљен у Градишци,a који доноси причу о њеном повратку својим коријенима и идентитету захваљујући акцији „Арена тражи ваше најмилије“, рекао је Милан Пилиповић.


Пилиповић је истакао да је примарна прича документарне вечери судбина Мике Бундало, која је карактериснична за многобројну дјецу Козаре, која су се након тридесет и више година, вратила својим корјенима,односно открили, ко су ,шта су и одакле су.


-Интересујући се о овој теми, годину дана је било потребно да сазнамо гдје Мика Бундало, односно Бригита Кнежевић живи данас. Четрдесет година касније,од тренутка када је сазнала да је она из Кнежпоља, пронашли смо је у Београду и успјели испричати причу четири деценије касније, рекао је Пилиповић.
Снимак разговора са Миком Бундало, четрдесет година касније ,приказан је у другом дијелу програма документарне вечери.


Учесник програма био је новинар и књижевник Ранко Прерадовић, који је о Микиној тешкој судбини писао у листу “Ослобођење“ 1982.године.


О страдању народа Козаре, овом приликом свједочио је и књижевник Василије Каран, који је као дјечак преживио страхоте Другог свјетског рата током којег му је у усташким логорима НДХ стардао велики број најближих чланова породице.


У оквиру програма документарне вечери наступила је Сара Поповић, ученица ОМШ „Бранко Смиљанић , Миља Шукало, судентица соло пјевања на Академији умјетности у Бањалуци и пјесникиња Стевка Козић Прерадовић, која је овом приликом говорила ауторске пјесме посвећене страдалим у Другом свјетском и Одбрамбено- отаџбинском рату.