У организацији ЈУ „Културни центар“ и ЈУ „Завичајни музеј“јуче је у Градишци одржана манифестација „Дани старих заната,витештва и традиције“.
Манифестација која се одржава другу годину за редом окупила је врхунске занатлије са подручја општине Градишка и Лакташи, који су посјетиоцима презентовати своје умијеће.
У предивном амбијенту, на платоу испред Културног центра Градишка, своје умијеће показали су најбољи мајстори свог заната: Брано Рачић-чамџија, Бошко Ђурашиновић-обућар, Бошко Деспотовић – казанџија, Дарио Шкорић –пчелар,трнкар, Хаљит Хаљити- посластичар, Мира Јалић- опанчар, Рајко Бакић –ковач, Ранко Вукотић- ременар , Асим Хаџиалагић-машинбравар, чланице Удружења жена “Бреза” из Ламинаца, УЖ „Црвена ружа“ , УЖ „Креативне жене“ , Удружење „Денариус“ и Александар Драгић који је презентовао рад на натри.
Манифестацију је отворио министар просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић,који је том приликом истакао да је министарсто подржало ову манифестацију, која чува традицију али и даје прилику младима да се упознају са старим занатима. Министарство ће и у будуће подражавати овакве пројекте, како у Градишци, тако и широм Републике Српске. Надам се да ће програм манифестације „Дани старих заната витештва и традиције“ у наредним годинама бити још богатији , са више занатлија али и посјетилаца, првенствено млађих генерација, истакао је Малешевић.
Директор Културног центар Жељко Благојевић, захвалио је свим учесницима који су издвојили вријеме и дошли да покажу тајне својих заната, који нажалост, полако изумиру на нашим просторима, као и удружењима жена које су представиле најљепшим ручним радовим и традиционалном гастрономском понудом.
Благојевић је нагласио да је циљ манифестације првенствено очување старих заната и чување традиције , јер су они перспектива и наш потенцијал, између осталог, и у смислу туристичку понуду општине Градишка.
-Импресивно је гледати наше врхунске занатлије, од којих је већина у позном добу, како вјешто и са пуно љубави раде свој посао. Наша жеља и циљ је да на овај начин приближимо младима старе занате, како би их сачували од заборава, али првенствено их потакли да изаберу неки од старих заната и да се њиме бави у будућности, нагласио је Благојевић.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да локална заједница из године у годину, настоји да употпуни и обогати прогама „Градишке јесени“ са новим и квалитетним садржајима, као што је манифестација „Дани старих заната,витештва и традиције“.
-Ова манифестација је одличан начин да се присјетимо наше традиције и прилика да видимо како се некада ручно радило, уносећи срце и душу у сваки производ,за разлику од данас када је све другачије, захваљујући новим технологијама. Наша обавеза, је да нашој дјеци приближимо традицију, да знају ко смо, да очувамо своје културно насљеђе ,постојање на овим просторима и своју Републику Српску, истакао је Аџић.

У оквиру манифестације у Градском парку одржана је радионице за дјецу под називом „Витешко село на којој су учествовали: Витешки ред „Чувари копља светог Георгија“ ,Витешки ред „Козарачки витезови“, Стреличарски клуб „Бањалука“, Народно позориште РС, глумци Дјечијег позоришта РС, Спортски и рекреативни центар KIDS Б.Лука, Коњички клуб „Посавко“ Градишка, Удружење жена и породица Подградци, КУД „Коловит“ Градишка, Ловачко удружење „Просара“ Градишка и Удружење „Мост“ Градишка. Радионици је присуствовало преко 400 градишких малишана.
Након тога у Културном центру одржана је промоција књиге „Стари занати у Републици Српској“, аутора Владимира Ђукановића, вишег кустос у ЈУ Музеју РС ,док је у Завичајном музеју уприличена изложба оргиналних ношњи из серије „Немањићи-рађање краљевине“ РТС.
Манифестација „Дани старих заната,витештва и традиције“ завршена је цјеловечерњим концертом Етно-пјевачке групе „Траг“ који је одржан на љетњој сцени КЦ Градишка.
Покровитељи манифестације били су Министарство просвјете и културе РС и Општина Градишка.