Почела ревија руског филма у Градишци

У Културном центру Градишка синоћ је свечано отворана манифестација „Дани руског филм“, у оквиру које је представљена изложба „Русија –коријени православља“ .
Организатори овогодишње манифестације су: Амбасада Русије у БИХ у сарадњи са Удружењем „Српско – руски мост“ и ЈУ „Културни центар“Градишка.
На самом почетку , присутни су минутом ћутања одали почаст за све погинуле у терористичком нападу који се јуче догодио у Санкт Петербургу.
Изложбу је отворио Други секретар Амбасаде Руске федерације у БиХ, г-дин Антон Соколов. Соколов је овом приликом ,нагласио да много мостова спаја српски и руски народ . -Наш народи и културе су сличне и то морамо знати чувати и његовати, додао је Соколов.
Што се тиче ревије руског филма, Соколов каже је да ријеч о савременој руској кинематографији, а на репертоару се налази више различитих жанрова за све укусе.
Предсједник подружнице Српско-руски мост, Бранко Савановић, рекао је да изложбу чини 100 експоната, на којима су приказане најстарије православне иконе, крстови, стари записи ,правописи и сл.
-Веома је значајно да наставимо његовати пријатељске односе и сарадњу са Русијом,која је наш једини истински пријатељ,додао је Савановић.
Директор Културног центра Жељко Благојевић, изразио је задовољство што је у улози домаћина ове значајне манифестације, у оквиру које ће грађани Градишке бити у прилици да упознају дио руске културе.
-Ми смо са Руском амбасадом ,започели разговоре о серијама разних програма и различите понуде руске културе, и надамо се да ће нам то отворити могућност интензивније сарадње са амбасадом и презетације руске културе у нашем граду, нагласио је је Благојевић.
Након свечаног отварања изложбе „Русија- коријени православља“, посјетиоци су били у прилици да погледају ратни филма „Битка за Севастопољ“.
Ревија руског филма у Градишци траје до 6. априла. Све пројекције почињу у 19 часова. Улаз је слободан.