У организацији Крајишког културног центар „Свети Сава“ из Бањалуке синоћ је у Културном центру у Градишци одржана промоција књига: „ Дјела и стилови умјетности Српске православне цркве у Далмацији“ и „Путовање српском културом Далмације“ историчара умјетности, Милорада Савића.

Књига „Дјела и стилови умјетности Српске православне цркве у Далмацији“ својим темама приказује врло бројно и разнолико богатство умјетности у Српској православној цркви у Далмацији, док је публикација „Путовање српском културом Далмације“ својеврстан културолошки водич кроз историју, духовност, материјално и нематеријално наслијеђе српског народа у Далмацији.

О књигама су говорили: Драган Крошњар, предсједник Крајишког културног центра “Свети Сава” из Бањалуке и Никола Галић, музејски савјетник .

Драган Крошњар је истакао да у оквиру обиљежавања Дана Српске Крајине у Републици Српској ,Крајишки културни центар „ Свети Сава“ организује низ манифестација међу којима је и представљање књига о Далмацији, аутора Милорада Савића.

-Ових дана ми се сјећамо Српске Крајине,битних људи и догађаја из наше историје, али и Војне крајине, јер смо ми Крајишници преко три стотине година бранили Европу од Турака и питање је како би она данас изгледала да није било Срба граничара. Зато, гајећи културу сјећања, настојимо да и овдје у Републици Српској приближимо нашем народу, тај дио српске историје.

Вечерас у ,нашој Градишци, желимо да промовишемо Далмацију, стари дио наших крајишких простора, гдје Срби вијековима живе и имају богату културу и богато културно наслијеђе и то је добрим дијелом описано у књигама Милорада Савића, навео је Крошњар.

Крошњар је истакао да Срби имају велике светиње у Далманицији међу којима је манастир Друговић, Крка, Крупа и други. Такође, је навео да је много тога сачувано, али много је и нестало или страдало нестанком Српске Крајине.

Миленко Галић је истакао да књиге историчара Милорада Савића говоре доминантно о црквеном насљеђу али и о осталим културним дјелатностима далматинског краја, за које је мислио да су изгубљене, али да су на срећу оне сачуване.

-Читајући садржај обе књиге размишљао сам о историји Крајине. Та историја је турбулентна, јер није се мирно живјело на том простору. Након што сам прочитао књиге сазнао сам шта је све спасено и дјелује заиста импозантно ,те сам из тог разлога одлучио да о томе говорим на вечерашњој промоцији, рекао је Галић.

Издавање књиге је финансијски подржано од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске. Издавачи књиге: „Истина“, Издавачка установа Епархије далматинске, Шибеник и Крајишки културни центар „Свети Сава“, Бањалука.