Козара је чула причу козарачког дјетета! Синоћ је приказан документарно-историјски филм „Голгота козарачког дјетета“ на излетишту Жубор код Васе Борковића у Турјаку. Свједочење Боже Видачковића који је као дијете преживио све страхоте и ужасе усташких логора током Другог свјетског рата, никога није оставило равнодушним. Слобода је оно највриједније што човјек може да има, била је његова последња порука.

Наше доживљавање појма слободе најчешће је сурово банализовано. Слобода није само физичка или социо-економска, него постоји и она есенцијална слобода, а то је слобода ума. Козара је доживјела двије трагедије. Једну за вријеме Другог свјетског рата, а ове друге смо живи свједоци. Одбацили смо природна богатства која нам Козара даје, напустили наша села, у самоћи оставивши ријеку Лубину, замјенивши је далеким морима као наше шуме и ливаде, градским асфалтом и бетоном. – Изјавио је директор Културног центра Градишка, Жељко Благојевић.

Продукција Културног центра Градишка тренутно припрема документарни филм о нашој Козари и Лубини, који има за циљ да представи све љепоте нашег краја. – Додао је он.

Ваш Културни центар Градишка